Kun je echt van Scheveningen naar Engeland afdrijven?

Door Joyce Hoogland 8 juli 2018

Het afgelopen weekend stond er een sterke oostenwind. Daardoor dreven heel wat flamingo’s en krokodillen –opblaasbaar natuurlijk- de zee op. De Haagse reddingsbrigade waarschuwde iedereen: ‘Pas maar op je drijft zo naar Engeland.’ Was dat een beetje overdreven of kan dat echt?

Vanaf Den Haag, over het water, naar Lowestoft aan de Engelse kust is 178,91 kilometer. Valt best mee hé. Maar dat is dan wel over de woeste zee met allerlei onderstromingen, grote vissen etc. Dus geen makkelijke kilometers om op een flamingo – in Den Haag noemen we dat een roze Reigâh- te overbruggen.

Reddingsbrigade

Voor het verlossende antwoord hebben we aangeklopt bij de Haagse reddingsbrigade die in eerste instantie de uitspraak heeft gedaan. “Het afgelopen weekend hebben wij heel wat flamingo’s en strandballen gered. Er stond een flinke landwind en op zee waai je dan gemakkelijker uit de kust. Terug zwemmen is dan vaak te moeilijk. We hebben afgelopen weekend gelukkig geen mensen hoeven redden”, aldus een woordvoerder van de reddingsbrigade.

“Of je echt naar Engeland kunt waaien? Nee, dat was maar een uitspraak”, zegt de man lachend. “Dat is een beetje te ver. En daarbij letten wij heel goed op. Je komt niet verder dan zo’n meter of 50 want dan zijn wij er al om je terug naar het strand te helpen.” Altijd goed om te weten natuurlijk 😉  “Maar wij raden het dus wel af om op opblaasbedden en andere dingen de zee op te gaan.  Eigenlijk is het zelfs verboden. Maar op windstille dagen gedogen wij het.”

Maar dan rest bij ons nog de vraag of het theoretisch mogelijk is om naar Engeland af te drijven. “Nee dat kan niet”, zegt de woordvoerder van de reddingsbrigade resoluut. “Op zee heb je te maken met veel verschillende stromingen en winden en dan zijn er ook nog eens de getijen. Dus je wordt alle kanten opgeduwd. Uiteindelijk zul je wel ergens aanspoelen, maar als je voor die tijd niet gevonden bent is het al te laat.”

De reddingsbrigade is op dit moment alleen nog in het weekend op de stranden actief. Maar wanneer de schoolvakantie begint zijn de helden er ook doordeweeks.

21 uur op zee

En dat je echt ver de zee op kan waaien bewijzen meerdere verhalen. Zo is vorige week een Russische toerist door een sterke stroming de zee opgesleurd. Oké, het was niet in Nederland, maar niet ver weg want het was in Griekenland. De vrouw was zo ver afgedreven dat ze pas na 21 uur is gevonden! Ja we overdrijven niet, 21 UUR!

Ze dreef op 11 kilometer van de kust, was onderkoeld en zwaar verbrand. Hoe dat kon gebeuren? De vrouw was gewoon lekker aan het chillen op haar luchtbed toen ze ongemerkt steeds verder werd weggetrokken van de kust. Uiteindelijk was ze zo ver, dat ze vanaf het strand niet eens meer gezien kon worden. Gelukkig is ze gered.

Meer over

Mysteries