Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe zit dat: Hoorde Scheveningen altijd al bij Den Haag?

Door Joyce Hoogland 12 april 2020

Vraag het aan een Schollekop ofwel Scheveninger en hij zal zeggen dat Scheveningen vroeger zelfstandig was en sommigen vinden zelfs nu dat het stadsdeel niet bij Den Haag hoort. Hoe zit dat eigenlijk? Is Scheveningen ooit zelfstandig geweest? 

In Den Haag zeggen ze wel eens: Vroeger hebben we alle gekkies over Duh Haag gegooid en dat is nu Scheveningen. In Scheveningen wordt hetzelfde grapje gemaakt maar dan andersom. Maar was er vroeger echt een scheidslijn tussen Den Haag en Scheveningen?

Vroegah

Het is niet duidelijk hoe oud Scheveningen echt is. Rond 1284 komt de naam voor het eerst voor. De bewoners noemden de kustplaats toen Terram de Sceveninghe, of wel Land van Scheveningen. Het buurtschap is waarschijnlijk in de 12de of 13de eeuw verdwenen. Er waren toen veel zandverstuivingen en uiteindelijk is Scheveningen onder het zand bedolven. Gelukkig was dat niet het einde van de badplaats.

De Graven van Holland in Den Haag hielden erg veel van vis en wilden dus een vissersdorp in de buurt. Zo is het dorp Scheveningen gebouwd. Via het Westerpad brachten vissers hun vis naar het Noordeinde. Vervolgens is daar de Scheveningseweg aangelegd.

Er werd bepaald dat Scheveningen één schepen (wethouder) mocht hebben in de Haagse Schepenbank (voorloper van College van Burgemeester en Wethouders) terwijl er in totaal 7 man zat. Samen bepaalden zij regels en wetten in Den Haag en dus ook Scheveningen, daar hadden de vissers zelf weinig over te zeggen en daarom is Scheveningen ook nooit echt zelfstandig geweest.

Toch anders

Scheveningen is dan wel een stadsdeel van Den Haag, toch is het een apart volk 😉 Er is zelfs een Schevenings dialect. Hoe dat klinkt? Ze kennen geen H en een lange a van bijvoorbeeld gaan wordt vervangen door een klank die tussen de a en e in ligt gaen. Ook hebben ze eigen Scheveningse klederdracht die je bijvoorbeeld tijdens Vlaggetjesdag voorbij ziet komen.

Lees ook:

Mysterie: Daarom zijn de palen onder De Pier gekleurd

Vrolijk hè, die gekleurde palen onder De Pier! Er zijn daar al heel veel Facebook-profielfoto's en I...

Drone filmt bijzondere actie van Haagse strandtenten

Strandtentexploitanten waren vanochtend druk in de weer met strandbedden, - meubels en surfplanken. ...

Strandtenten van het Zuiderstrand steunen elkaar ‘We zijn nu even geen concurrenten’

Sabrina van der Vloed van strandtent de Kwartel heeft vorig jaar strandtent de Fuut overgenomen. Ze ...
Strandtent Indigo

Dit betekent de coronacrisis voor strandtenten: ‘Misschien gaan we helemaal niet meer open’

In december kijken wij altijd al uit naar het voorjaar. De tijd waarin het weer warmer wordt én wann...

Fotoserie: lege stranden in Scheveningen

Naast een lege Haagse stad is ook Scheveningen nu (vrijdagmorgen) totaal verlaten. De mensen lijken ...

adv.