Hoe het illegale kunstwerk van het oranje mannetje een monument werd

Door Joyce Hoogland 12 november 2017

Aan het water bij de Pletterijkade en het Zieken zit al 8 jaar een oranje mannetje. Wat doet dat mannetje daar? Wie heeft hem daar neergezet?

Het oranje poppetje is een kunstwerk van het Leem collectief. De Hagenaar Rein Specken was één van de leden. Specken was fan van Guerrilla art. Dat is een kunstvorm waarbij, vaak illegaal, kunstwerken op de openbare weg worden geplaatst. In 2009 plaatste hij, samen met twee vrienden, illegaal het oranje mannetje aan het water.

Legaal

Het kunstwerk was van klei (leem) gemaakt en was niet goed bestand tegen de weersinvloeden. Het moest daarom verwijderd worden. Maar omdat iedereen zo positief reageerde op het illegale kunstwerk kwamen er subsidies vrij om een duurzamer mannetje te maken dat legaal op dezelfde plek mocht komen. Het collectief maakte het Leemmannetje van polyester en in oktober 2011 werd het beeldje opnieuw feestelijk onthuld.

Wij vragen ons toch nog af waarom of waar het mannetje naar wijst. Sommigen denken dat het verwijst naar het liedje ‘In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje. Als je vraagt waar woont je pa, dan wijst hij met zijn handje.’

Herdenking

In 2016 werd het kruispunt gerenoveerd en werd het Leemmannetje verwijderd. Gelukkig niet voor lang, want al snel werd het terug geplaatst. Alleen was deze keer de onthulling minder feestelijk. Het was toen precies twee jaar geleden dat de ramp met het vliegtuig MH17 plaatsvond. Rein Specken en zijn vriendin Desiree Zantkuijl waren slachtoffers van de ramp. De herplaatsing van het opgeknapte Leemmannetje was een herdenkingstocht voor vrienden en familie. Het beeld is nu niet alleen een leuk kunstwerk, maar ook een monument. En regelmatig liggen er bloemen bij het Leemmannetje.

Oranje Leemmannetje Den Haag
Oranje Leemmannetje Den Haag

LEƎM

Leem is een en onafhankelijk kunstenaarscollectief uit Den Haag. Zij creëren alleen zaken die de omgeving niet verstoren; zoals bijvoorbeeld de bloemen bij Hollands Spoor. Ook het Leemmannetje is alleen met een paar schroeven bevestigd; dit is de enige verstoring van de omgeving. Zij zeggen over zichzelf: “Wij staan voor meer eigen initiatief. Je kan de bal altijd bij een ander leggen, maar je kan er zelf ook een schop tegenaan geven. Wij proberen dit vorm te geven door middel van creatieve en spontane acties.” Leem balanceert op de spannende grens tussen maatschappij kritische acties en commerciële ontwerpopdrachten. Missie: Een tegenreactie geven op het hedendaagse ‘negativisme’.

Bron: haagsallerlei.nl, leemcollectief.nl

Meer over

Mysteries