Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bizar! In het Haagse Bos staat een boom met het portret van Hitler

Door Joyce Hoogland 21 juli 2019

WTF, dit is bizar! Na wat surfen over het internet kwamen we bij de Historical War Tracker (een groep bunkerliefhebbers) een foto tegen van een boom met daarop een hakenkruis en een portret van Hitler. Deze boom staat in het Haagse Bos. Daar willen wij natuurlijk meer van weten.

Wie heeft er een hakenkruis in een boom in het Haagse Bos gekerfd? Gaat het hier om neo-nazi’s of is dit al veel langer geleden gebeurd?

Boswachter

Om meer te weten te komen over deze boom bellen we de vrouw die alles weet over het Haagse bos, namelijk boswachter Jenny van Leeuwen. “Ik noem het de uitkijkboom, niet de Hitlerboom”, zegt Jenny. “We denken dat het hakenkruis en het portret erin zijn gekerfd door een soldaat in de Tweede Wereldoorlog. Misschien verveelde hij zich toen hij op wacht stond”, vervolgt ze haar verhaal.

“De kervingen zitten al zo lang in de boom, zelfs de oude boswachter van het Haagse Bos weet niet beter of die boom staat er. Daarom denken we dat het authentiek is.”

Om de zoveel tijd laait er in Den Haag een discussie op over de ‘Hitlerboom’. Moet deze niet omgehakt worden? “Nee, dat vind ik niet. Het is een stukje historie en in het kader van dat we niet mogen vergeten wat er toen allemaal is gebeurd, moeten we juist het verhaal blijven vertellen.”

Haagse bos

1943 Haagse Bos. Bomen worden gekapt voor tankgracht. Foto J.C. van Tussenbroek, collectie Haags Gemeentearchief

Het Haagse Bos ademt de historie van Den Haag. De graven van Holland jaagden hier en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vanuit het bos raketten afgeschoten. Ook hebben de Duitsers er bunkers gebouwd. Veel bomen in het bos zijn gekapt voor de Atlantikwall, een enorme verdedigingslinie.

Lees ook:

' We did our best , but regrettably failed', zo kon men lezen op een krans van de 'Ex- crews 137139 Wing R.A.F bij een monument aan de het Anna van Hannoverstraat 4 dat het bombardement symboliseert dat de geallieerden per vergissing uitvoerden op de Wijk Bezuidenhout op 03 maart 1945.. Foto ANP

73 jaar geleden werd Bezuidenhout per ongeluk gebombardeerd

Het Bezuidenhout werd deze maand, 73 jaar geleden, door een vergissing gebombardeerd. Het was het zw...

Dode olifant gedumpt in de vijver van het Zuiderpark

Om te beginnen, dit is geen broodjeaapverhaal. Toen Den Haag begin 1900 moest uitbreiden stond in he...

Angelieke zat bij de luchtmacht: ‘We werden vroeger sletten genoemd’

Vrouwen bij de krijgsmacht, daar kijken we tegenwoordig niet meer van op, dat was 43 jaar geleden we...

adv.