Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het glanst, is 7 meter hoog en staat aan het Voorhout. Rara wat is het?

Door Joyce Hoogland 1 augustus 2020

Al sinds januari 2017 siert een bijzonder kunstwerk het Lange Voorhout. Het kunstwerk kan je niet zijn ontgaan want de ene helft is gemaakt van glanzend weerkaatsend metaal. Maar wat is de betekenis achter dit beeld?

Het beeld, dat ontworpen is door Thom Puckey, toont Thorbecke. De man achter de Nederlandse grondwet. Hij zit achter zijn bureau en kijkt vanaf het Voorhout naar het torentje van de Minister-president. Het tweede deel van het standbeeld, gemaakt van weerkaatsend metaal, toont drie burgers die aan, en op tafel zitten. Zij tonen de democratie.

Thorbecke

Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) woonde voor een belangrijk deel van zijn leven in Den Haag, aan het Voorhout. In 1848 ontwierp Thorbecke hier de Nederlandse grondwet. Deze grondwet vormt tot op de dag van vandaag het fundament onder onze rechtstaat. Thorbecke heeft uiteindelijk drie kabinetten geleid en overleed in 1872 in Den Haag.

Monument

Een monument voor deze staatsman is in de regeringsstad Den Haag dan ook op zijn plaats. Al heeft dat wel even geduurd. Toen Thorbecke in 1872 overleed maakte een groep burgers, een week na de begrafenis, al plannen voor een monument in Den Haag. De politieke opponenten staken daar een stokje voor. In Amsterdam en Zwollen kwamen wel beelden van Thorbecke. Tien jaar geleden blies VVD-raadslid Thessa Eekhout het plan nieuw leven in. Kunstcentrum Stroom Den Haag verzorgde vervolgens de artistieke begeleiding en uiteindelijk is er voor het kunstwerk van Puckey gekozen.

Bronnen: publiekgemaakt.nl, AD, NOS, Stroom

Lees meer:

Standbeeld: dit wereldwijf staat er speciaal voor shoppende vrouwen

Zoveel prachtige standbeelden in Den Haag, waar we vaak gewoon voorbijlopen. Zonde! Want er zit vaak...

Om deze reden staat er een standbeeld van een ballon in de Paleistuin

Zoveel prachtige standbeelden in Den Haag, waar we vaak gewoon voorbijlopen. Zonde! Want er zit vaak...

Standbeeld: daarom kijkt deze Haagse grootheid voor altijd omhoog

Zoveel prachtige standbeelden in Den Haag, waar we vaak gewoon voorbijlopen. Zonde! Want wie zijn de...

adv.