Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Getver, druppel op je hoofd! Hier komen deze mysterieuze druppels vandaan

Door Allan Vos 4 juni 2020

Ken je dat? Ben je heerlijk aan het wandelen door Ockenburgh of Clingendael en vallen er opeens allemaal druppels op je hoofd. Je kijkt omhoog en ziet de bomen met daarboven een strakblauwe lucht. Het is dus geen regen, maar wat is het dan wel?

We maakten dit namelijk zelf mee tijdens een ommetje in Ockenburgh waar we getrakteerd werden op een paar vette druppels op ons hoofd terwijl we onder een paar grote bomen door liepen. Soms zie je in het zonlicht een regendouche naar beneden komen vanuit een paar hoge bomen. Terwijl het een stralende zonnige dag is. Wat is hier aan de hand?

Het artikel gaat verder onder de foto.

Schietwilg Zoetermeer
Schietwilg. Foto: indebuurt

Schuim

We vroegen het aan boomexpert Wim. Door de hele stad en dus ook rond Ockenburgh staan verschillende wilgen, zoals de schietwilg. In deze bomen leeft de wilgenschuimcicade. De larven maken een witte, schuimachtige substantie om zich te beschermen tegen uitdrogen en als camouflage.

Huilende boom

Soms maken deze beestjes zoveel schuim dat dit in druppels van de bomen afglijdt. Daarom wordt er ook weleens gesproken over tranende wilgen omdat die druppels als een soort regendouche naar beneden vallen. En die schuimdruppels krijgen wij dus op ons hoofd! In juli zijn de larven overigens volwassenen geworden waardoor ze kunnen wegvliegen en -springen.

Lees ook:

Zo sneu! Deze dwerghamster werd met kooi en al op straat gedumpt

Zou het voor straf zijn geweest of omdat iemand niet heeft nagedacht over dat je een hamsterkooi ook...

Bizar!? 3 x Haagse koophuizen onder 45m2 die rond de twee ton kosten

De woningmarkt in Den Haag is nog steeds een beetje overspannen. Je moet nog steeds een hoop betalen...

Meer over

Mysteries

adv.