Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Geesten in restaurant ’t Goude Hooft: in de kelder zaten mensen opgesloten

Door Joyce Hoogland 26 oktober 2020

31 oktober is het Halloween, dat is deze zaterdag al! Om de week gelijk goed en vooral spannend te beginnen, hebben we weer een mooi spookverhaal. In restaurant ’t Goude Hooft in Den Haag schijnen spoken rond te dolen. Nu het restaurant, vanwege coronamaatregelen, gesloten is kunnen die geesten daar wel een flink feestje houden.

In hotel en restaurant ’t Goude Hooft schijnen energieën rond te hangen, ofwel spoken. Meerdere mediums hebben ‘iets’ gevoeld in het pand. Maar gaat het dan om kwaadaardige verschijningen?

Historie ’t Goude Hooft

’t Goude Hooft is de oudste herberg van Den Haag. In 1423 werd er al over geschreven. In al die jaren hebben er veel Hagenaars een bakkie gedronken en zelfs koningin Wilhelmina heeft er gegeten. Verder kwamen in de herberg veel mensen van buiten de stad.

Het gebouw is in al die jaren meerdere keren compleet ver- en herbouwd, maar wij kunnen ons wel voorstellen dat er nog wat rondhangt uit die lange geschiedenis.

Het oorspronkelijk ornament 't Goude Hooft' uit 1660, prijkt weer op gevel. Foto 1939 foto H.A.W. Douwes, collectie Haags Gemeentearchief
't Goude Hooft. Foto 1940 E.M. van Ojen, collectie Haags Gemeentearchief
't Goude Hooft. Foto 1940 E.M. van Ojen, collectie Haags Gemeentearchief

Én heb je wel eens gehoord van het geheime gangenstelsel onder de stad? Vroeger liep er een ondergrondse gang van de Gevangenpoort naar de kelder van ’t Goude Hooft. Wanneer de gevangenis vol zat werden de mensen onder de herberg opgesloten. Zullen daar dan nog geesten rondhangen?

Bep het medium

In 2012 is ’t Goude Hooft helemaal verbouwd. Iedereen kon de werkzaamheden volgen dankzij de realityserie Goude Gasten op Omroep West. In één van de afleveringen komt Bep het medium langs.

Op de zolder voelt ze gelijk van alles. Daar was vroeger een keuken en daar is een brand geweest. Bep zag een kind met de naam Eva. Veel verder komt ze niet, dus gaan ze naar de kelder die op dat moment werd verbouwd tot danszaal.

Bep weet zeker dat hier gangen hebben gelopen naar onder andere de Gevangenpoort. Ze voelt zoveel geesten. Maar tot onze verbazing is dat helemaal niks negatiefs. Ze zorgen juist voor bescherming zegt het medium en ze geven haar een veilig gevoel. Dat is toch fijn om te weten, je kunt dus met een gerust hart genieten van een diner of borrel en zelfs een overnachting.

Lees ook:

Lees ook:

Dat is mooi geworden: ’t Goude Hooft is verbouwd en zo ziet het eruit

’t Goude Hooft is in 1423 gebouwd en daarbij de oudste herberg van onze stad. In die tijd is het nat...

Het beste spookverhaal van Den Haag? Wij gingen naar het Spaansche hof

Halloween staat voor de deur, dus duiken wij het archief in voor Haagse spookverhalen. Het bekendste...

adv.