Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een bruin café en een wit café: Lees hier wat het betekent

Door Joyce Hoogland 12 juli 2020

In de boekenkast van mijn vader vond ik, onder het stof, een  Haags kroegenboek uit 1985. In de index staan onder andere Engelse pubs, eetcafés, vrouwencafés, homofielencafés, bruine cafés en witte cafés. Bruine kroegen zijn er nog steeds in Den Haag, maar wat zijn dan witte cafés?

In het boekje staan een aantal bruine cafés die nu nog steeds bestaan zoals Huppel de Pub, De Landman, het Hoekpandje en de Paas. Onder witte cafés minder bekende namen: Kijkhuis, de Steiger, Roezemoez en Blanc de blanc.

Bruine cafés

Deze naam heeft te maken met de kleur van het interieur: de kroeg is donkerbruin. De bar is van donkerbruin hout en het is donker in de zaak omdat er weinig verlichting is.  De tweede verklaring van de term ‘bruin’: Vroeger werd er in cafés nog flink gerookt. Bruine cafés worden ook wel zo genoemd, omdat het behang en de gordijnen van zo’n zaak vaak letterlijk bruin zijn geworden door alle rook.

Witte kroeg

De witte kroeg was voor ons nog een onbekende term. Je hoort het niet meer. In het boekje staat bij café Roezemoez aan de Mallemolen: ‘Eigenaar Jan Hulst heeft de voorkeur voor de zogenaamde ‘witte kroeg’. Hij vindt dat Den Haag wat dat betreft er nog wel een paar kan gebruiken. Hij heeft met zijn Roezemoez alvast het goede voorbeeld gegeven.’

Wat het dan is? Hier zit geen lastig verhaal achter, het is wat je denkt: het tegenovergestelde van een bruin café. In de jaren ’80 kwamen, eerst in Amsterdam en later ook in andere steden, witte cafés. Deze werden zo genoemd omdat het interieur modern, strak en licht was. Café Roezemoez had bijvoorbeeld een marmeren bar.

Lees ook:

We zijn er uit! Dit is de Haagse bruine kroegen top 6

Afgelopen weken werden we overspoeld met stemmen van kroegtijgers en cafépoezen. We hadden immers ee...

29 x Oude foto’s van cafés en kroegen in Den Haag

Mis je dat ook: een avondje naar de kroeg, aan de bar met je vrienden en een pilsje?! Den Haag is éc...

Kijk! Het beruchte café De Asplaag is nu een toffe bar geworden

Kogelgaten in de muur en knuppels onder de bar. De nieuwe eigenaren van het beruchte café De Asplaag...

Nikki werd boven de kroeg geboren die ze nu runt

Bar Club 188 werd onlangs uitgeroepen door de indebuurt lezers tot beste bruine kroeg van Den Haag i...

adv.