Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom je zoveel vogels hoort fluiten in de vroege ochtend

Door Allan Vos 19 januari 2020

Misschien lig je heel vroeg in de ochtend nog lekker te snurken, maar ons valt al weken op dat de vogels in de vroege uurtjes luid aan het fluiten zijn. Ook al zitten we nog midden in de winter, dit gekwetter lijkt wel op het voorjaar. Wat is er aan de hand? Wij vroegen het aan boswachter Jonathan van Staatsbosbeheer.

Lentekriebels krijg je er bijna van als je de vogeltjes zo vroeg in de ochtend hoort fluiten. We kunnen je uit de droom helpen: het is voorlopig nog geen lente en zó lief zijn onze gevederde vrienden helemaal niet! Jonathan Leeuwis, boswachter bij Staatsbosbeheer, vertelt ons hoe het zit.

Verrot schelden

Vooral vroeg in de ochtend en tijdens de schemer in de avond horen we het luide gefluit van de roodborst. Deze roodborstjes komen uit Scandinavië en moeten hun territorium afbakenen. Dit doen ze door luid te fluiten en om landgenoten als mezen, vinken en goudhaantjes weg te jagen. Maar ook onze eigen vogels, zoals koolmezen en merels, laten van zich horen. Dit territorium gebruiken ze om voedsel en een partner te vinden. “Eigenlijk schelden de roodborstjes de andere vogels helemaal verrot”, vertelt Jonathan lachend. “Alleen maar om aan te geven dat de ander weg moet wezen en dat het hun plek is.” En wij maar denken dat dit van die liefelijke beestjes zijn…

Warm buiten

Daarnaast is het ook zo dat de vogels wat in de war zijn door de hoge temperaturen. Het warmere weer zorgt ervoor dat de vogels zich gedragen alsof het lente is. Jonathan vertelt: “Naast de energieke vogels zien we ook al sneeuwklokjes omhoog komen en  we merken dat de salamanders al wakker worden. Allemaal kenmerken van de lente, die eigenlijk pas over twee maanden begint.”

Lees ook:

Hoe leuk! Hier in Den Haag kun je alpaca’s tegenkomen

Den Haag wordt steeds schattiger! De verstandelijk gehandicapten van participatiecentrum Gunterstein...

Baasje gezocht: Gucci Gangster is een eigenwijs, maar vooral heel lief hondje

Het Haags Dierencentrum verzorgt de opvang van thuisloze honden en katten in de regio Den Haag. Daar...

Mag dat? Eenden en andere vogels voeren?

Het is zo leuk om samen met de (klein)kinderen de eendjes te voeren. En wat dacht je van vogels die ...
Laan van Meerdervoort richting Goudenregenstraat. Foto Google maps

Canadezen zorgen voor verkeersopstopping op Laan van Meerdervoort

Lekker dan, als de weg niet geblokkeerd wordt door boeren en hun tractoren of wegopbrekingen, is er ...

adv.