Dit is waarom deze straat de Mallemolen heet

Door Joyce Hoogland 9 februari 2019

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de betekenis van bekende en minder bekende Haagse straatnamen. Een lezer heeft ons gevraagd onderzoek te doen naar de Mallemolen. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? [email protected]

De Mallemolen is een heel gezellige straat én een hofje in het centrum van Den Haag. In het smalle straatje zijn veel kroegjes en restaurants te vinden, maar geen molen. Waar komt dan die straatnaam vandaan?

Mallemolen

Zoals je al zou verwachten heeft hier ooit wel een molen gestaan. In 1623 is de molen gebouwd die werd gebruikt voor het slijpen en polijsten van harnassen en wapens en voor het malen van mout en bonen.

De molen kreeg de bijnaam de mallemolen om ‘ie tijdens een storm drie van de vier wieken heeft verloren. De molen zelf is uiteindelijk in 1678 gesloopt.

1677 prent van Josua de Grave. Gezicht op ‘s-Gravenhage  met aan de horizon de Nieuwe Kerk, de Ridderzaal, en de Kloosterkerk aan het Lange Voorhout. Ook zien we de Mallemolen zonder wieken

Lees ook:

Grote Markt Den Haag Foto Parcifal

Waarom heet dit plein de Grote Markt?

In Den Haag zijn heel veel straten. De ene straatnaam klinkt logischer dan de ander. Wij gaan elke w...
Zwarte Pad Den Haag Foto: Michelle Simons

Waarom heet deze strandopgang het Zwarte Pad?

In de rubriek Haagse mysteries, lossen wij elke week een bijzonder mysterie op. Roderick Ellens stuu...

Meer over

Mysteries

adv.