Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom de (Haagse) ooievaar baby’s brengt

Door Joyce Hoogland 24 november 2019

De ooievaar staat trots op ons stadswapen, maar de ooievaar staat niet alleen symbool voor Den Haag. Deze vogel brengt ook baby’s. Waar komt die legende eigenlijk vandaan en heeft dat iets met Den Haag te maken?

Geboortekaartje prinses Juliana 1909

Toen in 1909 prinses Juliana werd geboren ontving de familie een bijzonder geboortekaartje: Paleis Noordeinde met daarnaast een ooievaar op een nest met daarin een baby. De ooievaar belt op de afbeelding naar Wilhelmina met de mededeling dat hij een kindje heeft meegenomen. Sindsdien wil iedereen een ooievaar op zijn geboortekaartje.

Lang geleden

Er zijn verschillende theorieën over waarom de ooievaar baby’s brengt. In de Griekse mythologie kwamen de ooievaars geen baby’s brengen, maar ze namen de baby’s juist weg.

Het verhaal gaat namelijk dat een vrouw als straf was veranderd in een ooievaar en zij probeerde haar eigen kind te ontvoeren.

In Egypte dacht men dat de ziel van een mens in verband stond met een vogel. Als de ooievaars terugkeerden betekende dat de terugkeer van een ziel.

Lees verder onder de foto

Ooievaar

Ooievaar in West- Europa

Er is een Duitse folklegende uit de Middeleeuwen waarin ooievaars, baby’s naar gezinnen brengen. De baby’s werden aan de moeders gegeven of in de schoorsteen gedropt.

De laatste bezorgmethode is natuurlijk niet ideaal. Wanneer een baby gehandicapt was of dood geboren werd, werd dat verweten aan de val door de schoorsteen. Hoe de ooievaar wist wie een baby wilde? De toekomstige moeder legde dan snoep in de vensterbank .

Halverwege de 19de eeuw heeft sprookjesschrijvers Christian Andersen de legende nieuw leven ingeblazen met het sprookje De Ooievaars.

Geluk

Van oudsher is de ooievaar ook de geluksbrenger. In vele landen zoals Nederland, Marokko, Duitsland en Estland denken mensen dat de ooievaar geluk brengt. En daarom dachten mensen dat een huis met een ooievaarsnest op het dak geen onheil zou treffen.

Mensen maakten zelfs een soort platform op hun dak zodat de ooievaars kwamen. Wanneer de vogels er eenmaal zaten gingen ze natuurlijk op zoek naar voedsel in rivieren, meren en moerassen. En in de legendes staat dat daarin de zielen van ongeboren kinderen ronddwalen. De ooievaars pikten daar baby’s op en leverde die bij moeders af.

Nederland

In Nederland komen de ooievaars nog niet zo lang baby’s brengen. Pas eind achttiende eeuw werd er over de ooievaar als babybrenger gesproken. Dit was toen overgewaaid uit Duitsland. De mythe werd pas echt populair toen in 1909 prinses Juliana werd geboren.

Natuurlijk wisten mensen wel hoe zij kinderen moesten maken. Maar ouders vonden het in die tijd lastig om met hun kinderen te praten over baby’s maken. Dus zij bedachten verhalen. Zo vertelden zij bijvoorbeeld dat baby’s uit de witte of rode kool kwamen. Later werd dat dus het verhaal van de ooievaar. En waarom moeder dan in bed lag? De ooievaar zou de moeder bij het afleveren van de baby in haar been hebben geprikt. Heel logisch 😉

Lees ook:

Kussenovertrek met geborduurde afbeelding Haagse ooievaar’, 17de eeuw, collectie Haags Historisch Museum’.

Mysterie: Waarom staat er een ooievaar op ons stadswapen?

Wij zijn in Den Haag maar al te trots op onze ooievaar. Maar waarom staat die mooie vogel in ons sta...

Bron: JefdejagerQuestnrczwangerschapswiki

Meer over

Mysteries

adv.