Dit is die plakkerige aanslag op je auto en op de straten

Door Allan Vos 29 juli 2018

Is het jou weleens opgevallen dat sommige straten in Den Haag plakkerig zijn, net als de auto’s die er geparkeerd staan? Je hóórt je schoenen als je er wandelt en die auto is haast niet schoon te krijgen. Wat is daar nou aan de hand?

Het kleverige laagje dat op sommige straten en op je auto zit, vind je altijd onder bomen. Kijk bijvoorbeeld maar eens op het Plein en de Gaarde.

Beetje vies

Boomspecialist Jos Kromwijk weet precies waar dit door komt: luizen! “Het zijn met name lindebomen waarbij je dit ziet. In die boom zitten luizen en die vreten een beetje blad. Dat kan die boom goed hebben. Maar de luis eet altijd net iets meer dan hij nodig heeft en laat dan een druppeltje vocht vallen uit zijn achterwerk. En dat is dat kleverige spul. Als wij die bomen snoeien, zijn we aan het einde van de dag ook helemaal plakkerig.”

Oké, beetje vies verhaal dus eigenlijk, we hebben het hier over luizenpoep op de weg en op je auto. Jos: “Dit komt met name in de zomer veel voor, maar een regenbui helpt al een hoop. Dus nu met die extreme droogte is het veel erger.”

Lauw water

Als de ruiten van je auto onder het plakspul zitten, is een ruitenwisser meestal niet genoeg. Het raam wordt er alleen maar viezer van. “Met een beetje lauw water kom je al een heel eind”, vertelt Jos. Maar dan moet er niet ook nog een laag stof bij komen. En je moet het ook niet te lang laten zitten. Dan wordt het steeds lastiger om eraf te krijgen. Jos: “Ik zeg ook altijd tegen onze jongens: ‘zet die auto nou niet onder de bomen, dan moeten we hem om de drie dagen wassen.”

Lief beestje

Ook uit esdoorns en eiken komt dit plakkerige goedje wel eens, vertelt Jos. “Maar in veel mindere mate.  Er is trouwens een supermilieuvriendelijke bestrijdingsmanier mogelijk, weet Jos. “Je kunt elk voorjaar een soort juten zakjes aan de bomen hangen met lieveheersbeestjes. Of snoeien, dan wordt het ook een stuk minder.”

Niet onder de bomen parkeren dus en regelmatig je auto wassen als er wel plak op zit. Of een zwerm lieveheersbeestjes zoeken voor de bomen boven jouw auto.

Zit jij met een mysterie in je maag?

Soms vraag je je van die dingen af, waar je dolgraag een antwoord op zou willen hebben. Je boft, wij zijn gek op speuren en gaan dus voor je op zoek als je ons laat weten wat je vraag is. Dat kan hier. We hebben al heel wat mysteries opgelost, hier vind je ze allemaal.

adv.