Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daarom wordt dit hoekpand aan de Gedempte Gracht niet gesloopt

Door Joyce Hoogland 29 november 2020

Aan de Gedempte Gracht in het centrum van Den Haag zijn in een mum van tijd historische panden gesloopt. Het duurde wel even voor de sloop kon beginnen. Veel zaken zoals Shoarmarestaurant Luxor moesten eerst hun plek verlaten. De sloopkogel heeft zijn best gedaan. Vijf panden aan de gracht zijn gesloopt, maar één op de hoek van het Spui staat nog trots overeind. Heeft dat een reden? Wij zoeken het uit. 

Aan het Spui en de Gedempte Gracht staan/stonden panden uit de 17de eeuw. Deze zakten door hun voegen en waren eigenlijk aan hun lot overgelaten. Ze werden niet onderhouden en daarom was nu alleen sloop nog een oplossing. Daartegen werd nogal geprotesteerd. Uiteindelijk werden vijf panden aan de Gedempte Gracht afgebroken en de gebouwen aan het Spui werden gerenoveerd.

Lees verder onder de foto’s

November 2020 Sloop Gedempte gracht. Foto indebuurt
November 2020 Sloop Gedempte gracht. Foto indebuurt
November 2020 Sloop Gedempte gracht. Foto indebuurt
November 2020 Sloop Gedempte gracht. Foto indebuurt

Hoekpand

Op de hoek van het Spui en de Gedempte Gracht staat een pand onaangeroerd. Hier zat shoarmazaak Luxor. Tussen de hekken door zien we, onder het straatnaambordje, een plaquette. Het is lastig te vinden omdat het bijna dezelfde kleur heeft als de tegels. Op het plaquette staat: ‘Hier woonde Alexander Polak.’

Lees verder onder de foto

November 2020 Sloop Gedempte gracht. Foto indebuurt

Wie dat was? De Joodse Polak vluchtte in 1656 per schip uit Polen. Hij vond een woning op de hoek van de Gedempte Gracht en opende een winkel in katoen en zijde. Klinkt niet heel bijzonder, maar hij stichtte ook de Joodse begraafplaats aan de Scheveningseweg, dat was belangrijk voor de Joodse gemeenschap. Joden begraven hun doden in graven die nooit geruimd worden, Polak werd daar in 1697 begraven en zijn graf kun je er dus nog steeds vinden.

Of het hoekpand door deze historische waarde blijft bestaan (omdat het ook voor een deel onder het Spui valt) weten we niet. Maar het is toch een fijn idee dat het niet afgebroken wordt.

Lees ook:

Pop de champagne: indebuurt is verkozen tot beste nieuwswebsite van het jaar

Het is feest met een hoofdletter F bij indebuurt! De verkiezingsuitslagen van 'Website van het Jaar'...

Mysterie: Daarom staan er geen prullenbakken op het Binnenhof

Wat is er mooier dan een zondagse wandeling over het Binnenhof? Nou, een wandeling over het Binnenho...

Meer over

Mysteries

adv.