Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daarom valt Hemelvaartsdag dit jaar op 30 mei

Door Joyce Hoogland 26 mei 2019

Hemelvaartsdag komt er weer aan. Voor veel mensen het begin van het kampeerseizoen. Al zijn de weersvoorspelling voor Den Haag niet al te best: 15 graden en regen. Normaal is het rond de 18 graden, misschien komt dat wel omdat Hemelvaartsdag dit jaar zo laat is.

Vorig jaar viel Hemelvaartsdag op 10 mei en volgend jaar op 21 mei. Waarom wisselt die dag elke keer? En hoe wordt de datum van Hemelvaartsdag dan bepaald? Weeronline legt het uit:

Pasen

Hemelvaartsdag wordt altijd op een donderdag gevierd en valt op de veertigste dag na Pasen. In 2016 viel het op 5 mei en daarom waren we toen dus allemaal vrij op Bevrijdingsdag. We hopen dat je er van genoten hebt, want dit komt niet vaak voor. De volgende keer is in 2157.

Maan

Oké, dus Hemelvaartsdag hangt af van Pasen. Hoe wordt de datum van Pasen dan bepaald? Dat hangt af van de maan. De eerste zondag ná de eerste volle maan van de lente is het Pasen. Er wordt daarvoor geen gebruik gemaakt van de astronomische kalender, maar de kerkelijke. (De lente begint op 21 maart).

Definitie volle maandag

Maar dan zijn we er nog niet. Dit jaar was het op donderdag 21 maart volle maan. Op basis daarvan zou zondag 24 maart Eerste Paasdag zijn en Hemelvaartsdag op 2 mei vallen. Maar dat is niet het geval. Pasen werd op 21 april gevierd. Huh?!

Er wordt niet alleen met een kerkelijke kalender gerekend, maar ook met de kerkelijke definitie van een volle maan. Nu wordt het ingewikkeld. De kerk berekent de volle maan aan de hand van een regel die zegt dat de data van de volle maan om de 19 jaar precies hetzelfde zijn. Terwijl er in werkelijkheid een paar uur afwijking in zit.

Volgens de kerkelijke kalender was het dit jaar volle maan op 20 maart en dat was nog in de kerkelijke winter. De eerste volle maan in de lente was pas op vrijdag 19 april. En daarom vieren we dus Hemelvaartsdag op 30 mei.

Meer over

Mysteries

adv.