Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daarom heet deze strandopgang het Zwarte Pad

Door Joyce Hoogland 4 oktober 2020

In de rubriek Haagse mysteries, lossen wij elke week een bijzonder mysterie op. Roderick stuurde ons de volgende vraag: Waarom heet de opgang bij het strand ‘Het zwarte pad’? Een leuke vraag, maar ook zeker een moeilijke vraag. Wij hadden zelf namelijk geen idee, we moesten dus als echte detectives aan de slag.

Zoals tegenwoordig veel zoektochten beginnen, begonnen wij ook bij Google. We hebben diverse zoektermen geprobeerd, maar naast informatie over leuke strandfeestjes konden we weinig vinden over het Zwarte Pad. Ook bij diverse historische instellingen kwamen wij niet verder, totdat Muzee Scheveningen ons adviseerde eens bij het Haags gemeentearchief te kijken.

Zwarte Pad

Bij het gemeentearchief vonden wij een website over de oorsprong van Haagse straatnamen. Vaak worden straten naar belangrijke personen uit het verleden vernoemd of het is de route naar bijvoorbeeld Scheveningen zoals de Scheveningseweg. Maar bij het Zwarte Pad is dat een ander verhaal.

Het pad werd na 1918, in kader van de werkloosheidsbestrijding, aangelegd. Het was een onverhard wandelpad dat liep tot aan de grens met Wassenaar.

Lees verder onder de foto

1953 Zwarte Pad. Foto Stokvis, collectie Haags Gemeentearchief
1982 Zwarte Pad. Foto Haagse Courant collectie Haags Gemeentearchief

Sommige bronnen vertellen ons dat er zelfs daarvoor al door geïnterneerde militairen aan het pad is gewerkt. Verder werd er op een duin een uitkijkpunt gemaakt.

Het wandelpad kreeg pas in 1963 de officiële naam, simpelweg omdat de sintels (uitgebrand steenkool) van het pad zwart waren. Dezelfde redenatie geldt voor de Zwarteweg in de wijk Uilebomen. Geen spannend verhaal, maar we hebben wel een antwoord gevonden.

Zit jij zelf met een mysterie?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: Waarom is dit eigenlijk zo? Waarom zijn er in Den Haag twee grote trainstations? En wat doet die grote banaan in het Zuiderpark? Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn nu op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Den Haag.

Lees ook:

Mysterie: Daarom zeggen we ‘op’ Scheveningen en niet ‘in’

Wekelijks proberen wij een Haags mysterie op te lossen. De ene keer zoeken we uit waarom we maar lie...

Mysterie: Daarom komt Den Haag wel voor in Monopoly en andere steden niet

Zodra je de vraag hoort, wil je het antwoord weten: waarom zit Den Haag wel in het Monopoly-spel en ...

Mysterie: is het regenboogpad achter station Den Haag Centraal nu wel of geen zebrapad?

Veel mensen vragen zich af of het regenboogpad, ook wel het gaybrapad genoemd, wel of geen echt zebr...

Meer over

Mysteries

adv.