Mysterie: Daarom heet deze grasvlakte het Malieveld
Sommige parken en straten zijn zo bekend dat je eigenlijk niet meer nadenkt over de naam ervan. Op het Malieveld...
Op het grasveld tegenover Den Haag Centraal Station staat het Haagse Homomonument ter herdenking van alle lesbische vrouwen en homoseksuele mannen die vervolgd en onderdrukt zijn of worden vanwege hun geaardheid. Een mooi initiatief dus, maar waarom heeft het monument die kleuren en vormen?
Het monument stond sinds 1989 aan de Aletta Jacobsweg bij Madurodam, tussen een weg en een viaduct. Niet echt een opvallende plek en daarom is het in 2015 verhuisd naar de huidige plek, waar ook veel meer ruimte is voor de herdenking van 4 mei.
Voor het ontwerp van het monument kwam er een wedstrijd en uiteindelijk mocht de Haagse kunstenaar Theo ten Have het monument creëren.
Theo wilde dat het gedenkteken een sierlijke vorm had, maar het mocht niet overduidelijk een roze driehoek worden want dat zou teveel een symbool worden, dus heeft hij uiteindelijk voor een abstract ontwerp gekozen.
De vorm is niet zomaar uit de lucht gegrepen, het is wel afgeleid van een driehoek, maar deze is schuin naar boven gedraaid. De onderste driehoek is blauw/grijs ofwel L’amour blue gekleurd, en gaat geleidelijk over in roze.
De woorden l’amour blue komen uit het Frankrijk van de 18de eeuw. Blue heeft daar dezelfde betekenis als blues in het Engels. Mensen vonden in de 18de eeuw homoseksualiteit maar een trieste vorm van liefde.
Theo ten Have vindt dat de blauw/grijze kleur symbool staat voor mensen die net ontdekken dat ze homoseksueel zijn en dat lastig vinden. Vervolgens is er een knoop en daarna weer een driehoek die roze is. Die kleur staat voor de zelfacceptatie en het vinden van een plekje in de wereld.
Bron: Internationaal Homomonument Den Haag
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken