Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daarom staat er een beertje voor het politiebureau van Loosduinen

Door Joyce Hoogland 1 september 2019

Zeker de bewoners van Houtwijk en Loosduinen kennen het stenen beertje voor politiebureau Loosduinen. De buurtbewoners, en vast ook agenten, hebben een zwak voor het beertje. Regelmatig worden er selfies bij gemaakt en in de winter krijgt hij een warme sjaal om. Maar waarom staat dat beeldje er eigenlijk?

Brand

Ik kom zelf uit Houtwijk en heb vroeger van mijn ouders het volgende verhaal gehoord: Nog voordat het politiebureau in Loosduinen werd gebouwd, was er in een woonhuis een brand. De politie was het eerst ter plaatse en de bewoners stonden al buiten, maar het zoontje van het gezin stond te huilen en schreeuwde ‘Rupert, Rupert!’.

Een van de agenten is vervolgens het brandende huis binnen gegaan op zoek naar Rupert. De agent heeft de brand niet overleefd en Rupert ook niet. Alleen bleek hij geen mens maar een teddybeer te zijn. Ter nagedachtenis aan de agent is het beeld gemaakt.

Maar is dit verhaal waar? Of wilden mijn ouders me duidelijk maken dat mijn knuffels niet zó belangrijk waren?

Antwoord

We zijn op zoek gegaan naar het antwoord. Eerst natuurlijk lekker surfen op het internet. Daar vonden we dat het beeld van de beer is gemaakt door het kunstenaarsduo LaSalle bestaande uit Albert Goederond en Patty Struik. Maar dat was dan ook alles.

We hebben vervolgens contact gezocht met politieregio Haaglanden. Maar ook zij konden ons niet veel meer vertellen. Dus hebben we via Instagram een bericht gestuurd naar politiebureau Loosduinen. En daar kregen we het volgende antwoord:

‘Tijdens de bouw van het politiebureau moest er een deel van het geld besteed worden aan kunst. Vervolgens is uit verschillende ontwerpen de beer gekozen. De reden: Een politiebureau is iets waar mensen niet graag binnengaan, het heeft een hoge drempel. Wanneer je daar iets liefs en aaibaars voor zet werkt dat drempelverlagend.’

Beertje politiebureau Loosduinen

We zijn eruit. Maar toch vinden wij het verhaal van Rupert mooier 😉

Meer over

Mysteries

adv.