Hebben we ze nu allemaal? Dit zijn volgens jullie de leukste minibieb’s van Den Haag

Biebkastje Noordwal

Een tijdje terug deden we een oproep voor een zo compleet mogelijk overzicht van bibliotheekkastjes. En dat hebben we geweten. Via e-mail en Facebook kwamen tientallen voorbeelden van buurtbiebs en buitenbibliotheken onze kant op. Mocht je dus een keer trek hebben in een boek of er juist vanaf willen, dan hebben we hier een overzicht:

Je hebt ze vast wel eens zien hangen, of wellicht haal of breng je er je boeken al: de minibieb. De een noemt het een buitenbibliotheek, de ander een buurtbieb. De minibieb heeft vele namen, maar het idee is fantastisch: een kastje waar je boeken kunt achterlaten, zodat een ander er weer plezier van kan hebben.

Biebkastjes

Aangezien de biebkastjes ontzettend handig zijn én leuk voor iedereen, hebben we een overzichtje gemaakt van alle kastjes (of in elk geval zoveel mogelijk) die jullie hebben aangewezen en in Den Haag hangen. Maar liefst 83 minibibliotheken zijn er in Den Haag te vinden en drie in Scheveningen (althans volgens minibieb.nl ), dus we hebben er nog heel wat te bezoeken.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto Emmy Zuijdwijk

Minibieb in Den Haag

Op Facebook kregen we een hoop reacties op onze oproep. Zo laat Emmy Zuijdwijk weten dat we allemaal welkom zijn bij haar eigen kastje aan de Oude Polderweg in Leidschenveen. Marijan Kolp stuurt ons naar het Laakkwartier. En dan vooral richting de Hugo Verrieststraat en de Rodenbachstraat want daar hangen twee biebkastjes.

Foto Paula Bruin

Het kastje hierboven is van Paula Bruin en hangt bij het Laaktheater aan de Ferrandweg. Maar ook Sophia Carolina is enthousiast over een kastje. Vooral over die in de Noordwijkstraat. Tanja van der Valk-Partal wijst ons richting de Little Free Library in Rustenburg/Oostbroek.

Foto Ilona Kortekaas

Nog meer minibibliotheken….

Sommige biebkasten staan niet buiten maar binnen. Zoals de foto van Ilona Kortekaas laat zien. Deze minibieb staat bij Café Buuf. Ook bij kinderboerderijen vind je biebkasten. Zo is het kastje bij kinderboerderij Jacobahof populair bij Iris Robbesom-Van Den Berge, Marijke Vandenende stuurt ons naar Kinderboerderij Mient en volgens Sandra Stam van Driesten moeten we naar de Nijkamphoeve voor een goed boek.
Hennegras 14. Foto Esdor van Elten

Esdor van Elten wijst ons op zijn pinguïnbieb die is te vinden aan het Hennegras nummer 14. De boeken en dvd’s in de minibieb op het middelste stuk van de Regentesselaan zijn volgens Marieke Vuurens ook de moeite waard.

Pauwenlaan 122. Foto Susan Bodmer-Sluis

En nog meer….

Aan de Pauwenlaan 122 hangt deze mooie buitenbieb van Susan Bodmer-Sluis. Ook Frans Bodmer stuurde ons hierheen. Een eindje verderop aan de Zwanenlaan hangt de favoriete biebkast van Carla Zur Kleinsmiede.

De biebkast in de Adelheidstraat is volgens Clandy Aschman een goeie voor een fijn boek, Gina van Berg heeft er een aan de Leersumstraat en de Rhenenstraat gezien. De Noordwijkstraat heeft een mooie kast hangen volgens Erik Bosch en Sona Dolbakyan stuurt ons naar de Boreelstraat.

Foto Anneke Franse

Anneke Franse stuurde ons deze foto van dit minibiebje aan het Monnickendamplein. Waarschijnlijk is dat hetzelfde kastje waar Siska Leegstra en Monique Jager ons op wijzen. Zo niet, dan zijn er dus meerdere kasjes aan het Monnickendamplein. Ook richting het strand staan kastjes: Volgens Jaqueline Postma op de Duinlaan bij Kijkduin en richting het Zwarte Pad aan de Gevers Deynootstraat weet Natascha Westerhout er een te staan.

Foto Veronica Wittewaall

Aan de Laan van Meerdervoort hangen een hele hoop kastjes vol fijne boeken. Zo stuurt Veronica Wittewaall ons naar nummer 266 en Emilia Liteanu naar nummer 165. Volgens Frank Turenhout moeten we naar de Voltastraat en Michelle Corbeau zegt dat het kastje aan de Nunspeetlaan, maar ook die aan de Eikstraat, de moeite waard is.

Een kast vol boeken staat volgens Peter Petit aan de van Hoytemastraat, en Hélene Stevers Worfbain heeft er zelfs twee waar ze graag komt. De Crispijnstraat en het Piet Heinplein hebben volgens haar een goede minibieb. Volgens Reineke van Haaren moeten we naar de Snelliusstraat.

Wat veel biebkasten!

We zijn er bijna, er is namelijk ook nog een leuke minibieb aan het Erasmuspark met zelfs een eigen website.

De lijst met biebkasten in Den Haag is enorm lang. Handig is het daarom dat familie Oudshoorn en Myrthe Korf ons wezen op de website minibieb.nl, hier vind je een compleet overzicht van alle buitenbiebs van de stad. Een kast in aanbouw vind je aan de Herderslaan waar je straks boeken kunt achterlaten en ophalen in de kast van Lindsay Leenpoel.

Mocht je nog een mooie kast tegenkomen, dan horen we dat uiteraard heel graag: [email protected]. We willen jullie in elk geval hartelijk bedanken voor jullie hulp in onze zoektocht naar de fijnste biebkastjes van Den Haag.

Lees ook:

 • De 6 leukste boekwinkels van Den Haag

  We zitten midden in de Boekenweek. Nog tot en met zondag 18 maart krijg je in diverse boekwinkels het boekenweekgeschenk...

Meer in deze categorie

Genieten van Den Haag

Ga naar “[video] Een van de leerzaamste Haagse uitjes: het Museon”

[video] Een van de leerzaamste Haagse uitjes: het Museon

Ga naar “Daarom ligt dit mysterieuze schip al dagen voor de Haagse kust”

Daarom ligt dit mysterieuze schip al dagen voor de Haagse kust

Ga naar “Altijd al willen weten hoe de Passage er (van) boven uitziet?”

Altijd al willen weten hoe de Passage er (van) boven uitziet?

In onze gids

Ga naar “Food Hall MingleMush”

Food Hall MingleMush

 • Anna van Buerenplein 712
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Bag it up! The folding travel bag € 19,99”

Bag it up! The folding travel bag € 19,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022
Ga naar “Alle AH Bakkersbrood Les Pains heel van € 4,78 voor € 3,58”

Alle AH Bakkersbrood Les Pains heel van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Boob tape € 5,99”

Boob tape € 5,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Casemanager Wmo”

Casemanager Wmo

 • Gemeente Den Haag
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Leerplichtambtenaar”

Leerplichtambtenaar

 • Gemeente Den Haag
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Assistent(e) Centrum Jeugd en Gezin”

Assistent(e) Centrum Jeugd en Gezin

 • Gemeente Den Haag
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Vollemaanwandeling Wassenaar”

Vollemaanwandeling Wassenaar

 • iederal
 • 12 september 2022

Topper

Ga naar “Gespreksdiner kracht van kwetsbaarheid”

Gespreksdiner kracht van kwetsbaarheid

 • iederal
 • 19 september 2022

Topper

Ga naar “Green Garden festival 2022”

Green Garden festival 2022

 • 13 augustus 2022
Ga naar “Prinsjesdag”

Prinsjesdag

 • 20 september 2022
De glazen koets rijdt door Den Haag ANP
Ga naar “Festival TREK”

Festival TREK

 • Van 9 sep t/m 11 sep
Food Truck Festival TREK