Haagse gids Jacqueline: ‘Art Nouveau wordt in Nederland ook wel de slaoliestijl genoemd’

Zó hé! Wat hebben we toch een bijzondere stad. Den Haag is niet alleen hofstad en regeringszetel, het is ook nog ‘s Art Nouveau hoofdstad van Nederland. Maar wist je dat de Nederlandse Art Nouveau ook wel gekscherend de slaoliestijl wordt genoemd? Jacqueline Alders is stadsgids in Den Haag en vertelt hierover.

Je kunt natuurlijk op eigen houtje een wandeling maken door prachtige straatjes met Art Nouveau architectuur in Den Haag, maar er zijn ook rondleidingen. Een paar klassieke gebouwen die we tegenkwamen hebben we voor je in de schijnwerpers gezet:

Grote, gebogen glasoppervlakken zijn behoorlijk populair in de Art Nouveau. Jacqueline van Ik gids u door Den Haag, vertelt ons wat meer over de stijl: “Art Nouveau was een reactie op de historische stijlen als neogotiek (de stijl die je in Nederland en dus ook in Den Haag veel in kerken ziet) en neorenaissance (zie je in Den Haag veel in wijken als Duinoord en Statenkwartier).

Het is een zwierige stijl, waarbij de lijnen eruitzien als een zweepslag. De architecten konden gebruik maken van de technische ontwikkelingen van de 19e eeuw, zoals ijzer in de bouwconstructies, grote oppervlakken glas en elektrisch licht.”

Overdadig versierd met veel ’toeters en bellen’

Foto: Jennifer Shahheidari

Op de Denneweg (en de straten daaromheen) wemelt het van de pareltjes van Art Nouveau architectuur. Wist je bijvoorbeeld dat het oude Filmhuis, in dit monumentale pand, aan de Denneweg zat? In 1991 is het Filmhuis verhuisd naar het Spui en kreeg het pand haar eerste functie van winkel weer terug. Opvallend weetje: De gouden ‘W’ in de gevel, die naar koningin Wilhelmina verwijst, is door de Duitsers tijdens de oorlog weggehaald en pas in de jaren ’80 weer teruggeplaatst.

Ornamentale ‘poespas’

Foto: Hennie Vosters

Art Nouveau is goed te herkennen aan de gracieuze lijnen. Chique Haags, en kunstzinnig vormgegeven, is deze gleuf zeker. Benieuwd waar je deze Art Nouveau brievenbus zelf op de gevoelige plaat kunt zetten? Maak even een ommetje rond de Denneweg en kijk of je hem tegenkomt. En niet stiekem toch een belletje trekken :).

Zwoele vrouwen

Foto: Jennifer Shahheidari

Je ziet vaak bloemen, planten en dieren in Art Nouveau kunststijl, maar ook vrouwen komen voor als versiering aan gebouwen. Wij kennen het vooral uit vintage posters en kaarten. Jacqueline liet ons, tijdens de wandeling zien waar een sierlijke vrouw in het gebouw is verwerkt. Heb jij deze beauty al gespot tijdens het shoppen?

Maar waar komt het verhaal nou vandaan van de slaolie? “De Delftsche Slaoliefabriek gaf de beroemde ontwerper Jan Toorop de opdracht een affiche voor slaolie te ontwerpen. Hij maakte zijn ontwerp in de Art Nouveaustijl. De Nieuwe Kunst (de Nederlandse vertaling van Art Nouveau) in Nederland dankt dus hieraan deze bijnaam”.

Glas-in-lood

Foto: Hennie Vosters

Ben jij ook, net als wij, zo gek op glas-in-loodramen? De o zo karakteristieke ramen zie je ontzettend veel in Den Haag. In de 19e eeuw was het al helemaal hot. Waar je het heel mooi terugziet, is in het Huis van Lorrie aan Smitswater. Dit is waarschijnlijk het meest bekende Art Nouveau pandje van Den Haag.

Asymmetrie

Foto: Menno van der Meer | Studio Kazerne
Foto: Menno van der Meer | Studio Kazerne

Normaal gesproken kan Menno van der Meer, architectuurfotograaf (dus hij weet flink wat over Haagse gebouwen), uren praten over de schoonheid in gebouwen. Maar over dit pand, aan de Waldeck Pyrmondkade, kan hij heel kort zijn: “Ondanks de asymmetrie is dit een prachtige evenwichtige gevel.” Wij willen ook wel in dit pand wonen waar zoveel kenmerken van Art Nouveau zo mooi bewaard zijn gebleven.

Gratis wandelroute

Al die kenmerken; wij raken er helemaal tureluurs van. Maar mooi is het wel. Heb jij ook de smaak te pakken en wil je zelf op stap? De initiatiefnemers van het Art Nouveau festijn hebben een gratis te downloaden wandelroute voor je gemaakt. De route loopt door het centrum en het Zeeheldenkwartier en duurt ongeveer 2 uur. Een kleine waarschuwing voordat je van start gaat: je moet jezelf soms in de vreemdste bochten wringen of je nekpijn voor lief nemen om al dat moois te kunnen bewonderen. Veel plezier!

Meer in deze categorie

Genieten van Den Haag

Ga naar “8 dingen die je een Hagenaar nooit hoort zeggen”

8 dingen die je een Hagenaar nooit hoort zeggen

Ga naar “Mysterie opgelost: daarom vieren we in Den Haag geen carnaval en in andere steden wel”

Mysterie opgelost: daarom vieren we in Den Haag geen carnaval en in andere steden wel

Ga naar “Hierom bakken Hagenaars massaal pannenkoeken op 2 februari”

Hierom bakken Hagenaars massaal pannenkoeken op 2 februari

In onze gids

Ga naar “Aleppo Restaurant”

Aleppo Restaurant

 • Zoutmanstraat 2A
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99”

TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99

 • Xenos
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag”

Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag

 • Indebuurt Den Haag
 • Tijdelijk

Agenda

Ga naar “Parkpop 2023”

Parkpop 2023

 • 11 juni 2023
Ga naar “The Life I Live 2023”

The Life I Live 2023

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Ga naar “Concert Muse”

Concert Muse

 • 7 juni 2023
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • 5 mei 2023
Ga naar “Vlaggetjesdag 2023”

Vlaggetjesdag 2023

 • 17 juni 2023