Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fijne Halloween! Op deze Haagse plekken spookt het

Door Joyce Hoogland 31 oktober 2020

Het is vanavond, 31 oktober, Halloween. Kun je wel tegen een spookverhaaltje of laat je vanavond voor de zekerheid het nachtlampje aanstaan? Over Den Haag zijn genoeg griezelige verhalen te vinden, wij hebben er een paar verzameld.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Geesten in ’t Goude Hooft

’t Goude Hooft. Foto 1940 E.M. van Ojen, collectie Haags Gemeentearchief

In hotel en restaurant ’t Goude Hooft schijnen energieën rond te hangen, ofwel spoken. Meerdere mediums hebben ‘iets’ gevoeld in het pand.

Vroeger liep er een ondergrondse gang van de Gevangenpoort naar de kelder van ’t Goude Hooft. Wanneer de gevangenis vol zat werden de mensen onder de herberg opgesloten. Zullen daar dan nog geesten rondhangen?

Lees hier verder:

Lees ook:

Geesten in restaurant ’t Goude Hooft: in de kelder zaten mensen opgesloten

31 oktober is het Halloween, dat is deze zaterdag al! Om de week gelijk goed en vooral spannend te b...

Huis van de duivel

Sophialaan 10. foto Frank Jansen AD

Aan de Sophialaan nummer 10 is vorig jaar museum Sophiahof, over de Indische en Molukse gemeenschappen in Den Haag, geopend. Maar wist je dat het huis ook wel Rumah Setan wordt genoemd, het huis van Satan?!

Lees hier waarom:

Mysterie: Het huis van Satan staat in Den Haag

Het is alweer oktober en dat is bij ons spookmaand. Omdat we eind van deze maand Halloween vieren, v...

Spook van het Vredespaleis

Foto Anneke Ruys

Kort na de bouw van het Vredespaleis, in 1913, werd er een schim gezien rondom het gebouw.

Mensen dachten dat het een overleden bouwvakker was. Hij was tijdens het metselen geschrokken door een fladderende duif en daardoor uitgegleden en van het dak af naar beneden gestort. Hij zou daarna op het dak rondsluipen om de duiven weg te jagen.

Mysterie: Het spook van het Vredespaleis

Het is alweer oktober en dat is bij ons spookmaand. Omdat we eind van deze maand Halloween vieren, v...

Urban legend van het Spaansche hof

Spaansche Hof Den Haag
Spaansche Hof Den Haag

Het Spaansche hof is één van de oudste trouw- en congreslocaties van Nederland. Het werd in 1469 gebouwd voor ridder Gerrit van Assendelft. Hij woonde er met zijn vrouw die daar later is gaan rondspoken.

Catharina is namelijk opgepakt voor valsmunterij en daarna opgesloten in de Gangenpoort. Daar werd zij ter dood veroordeeld. Op een nacht werd Catharina op de pijnbank gelegd. Een beul zette een trechter op haar mond en goot er water in totdat ze stikte.

Lees ook:

Het beste spookverhaal van Den Haag? Wij gingen naar het Spaansche hof

Halloween staat voor de deur, dus duiken wij het archief in voor Haagse spookverhalen. Het bekendste...

Villa Windekind

Villa Windekind

Aan de rand van het Westbroekpark, aan de Nieuwe Parklaan, staat een Villa Windekind. Het gebouw is in 1928 gebouwd. Jaren werd het als woonhuis gebruikt, totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak en de Duitsers de villa in beslag namen. Het werd het huis van de Sicherheitspolizei die zich bezighield met de deportatie van Joden en opsporing van Joodse onderduikers.

Jodenvervolger Frans Fischer ging flink los in de villa. Verdachten werden in de kelder van Windekind zwaar mishandeld. Zijn specialiteit: het U-boot Spiel, waarbij hij slachtoffers langdurig onder water hield om bekentenissen af te dwingen.

In die kelder zijn heel veel mensen op een gruwelijke wijze gedood en daarom schijnt het daar tot op de dag van vandaag te spoken.

Bron:deoud-hagenaar.nl

Raad van Cultuur

R.J. Schimmelpennincklaan 3. Foto Thuring Fotoburo, collectie Haags Gemeentearchief

Aan de Rutger Jan Schimmelpennincklaan 3, in het voormalige pand van de Raad voor Cultuur, spookt het en daarover zijn heel wat verhalen te vinden. In 2002 stond in het cultuurmagazine van het ministerie van OCW een reportage over het spook en wij zijn beroerdste niet om die met jullie te delen 😉

Met enige regelmaat wordt er – vooral na 7 uur ’s avonds – een aanwezigheid gesignaleerd. Een enkele keer horen medewerkers voetstappen op zolder, of er wordt aangebeld terwijl er niemand voor de deur staat.

Jan Vonk bleef altijd overwerken. Op een van die avonden zat hij achter zijn bureau en hoorde iemand de trap afkomen. Jan Vonk draaide zich om en zei ‘Goedenavond’, waarna hij onverstoorbaar doorging met zijn werk. Totdat hij zich realiseerde dat er buiten hem niemand in het pand was. Daar was hij voor honderd procent zeker van.

Monique Brok, voorlichter van de Raad, heeft ook een paar keer iets wonderlijks ervaren: ‘Ik was aan het overwerken en met een collega aan het napraten. Toen hoorden we opeens iemand lopen, heel duidelijke voetstappen op de verdieping hierboven. Toen we weggingen moest mijn collega terug het gebouw in omdat hij zijn tas was vergeten. Ik bleef buiten en binnen 20 seconden was hij terug. Hij had wieltjes horen rijden op de zolder. Toen zijn we samen naar binnen gegaan om de tas op te halen. We waren nog niet bij de lift, of er werd aan de voordeur gebeld, maar in geen velden of wegen was er iemand te bekennen. We hebben toen onze tassen gepakt en zijn zo snel mogelijk weggegaan. De volgende dag zijn we op de zolder gaan kijken, en ja hoor: daar stond zo’n bureaustoel met wieltjes. We hebben het ons dus niet verbeeld!’

Fred van der Gon Netscher: ‘Ook had ik een keer doorgewerkt tot vrij laat in de avond. Toen ik wegging, hoorde ik dat een van mijn collega’s nog bezig was. Ik hoorde allemaal geluiden uit haar kamer, geritsel van papier. Ik zei nog: ‘Dahag, ik ga!’ Geen reactie. Eenmaal buiten begon ik helemaal te beven. Ik realiseerde mij opeens dat er niemand meer binnen was.’

“Weer een andere keer, tijdens een vergadering bij Jan op de Kamer, merkte ik dat ik per ongeluk tegen Jan’s been schopte. ‘Oh sorry’ zei ik, nogal beschaamd en geschrokken. Jan weer: ‘Sorry, wat nou sorry?’ ’Ik schopte per ongeluk tegen je been.’ ‘Dat is helemaal niet waar.’ Wat bleek? Jan had niets gevoeld omdat ik kennelijk tegen een ander been had geschopt. Nee, het was geen tafelpoot, want waar ik zat waren in het geheel geen tafelpoten.”

Heel vroeger woonde in het pand er een steenrijke suikermagnaat, ene Eschauzier. Hij is op raadselachtige wijze vermoord. Nadat hij al vele dagen werd vermist, werd zijn lichaam in een houten kist gevonden.

Bron: ifthenisnow

Spookbrug

Spookbrug

Vroeger werd een Haagse brug, die de Dunne Bierkade en de Zuidwal met elkaar verbond, de Spookbrug genoemd.

Er gaan meerdere verhalen over deze brug te ronde:

Toen een stel ruziënde jonge mannen, met getrokken messen al vechtend een café uit kwamen werd een nachtwacht per ongeluk neergestoken. Dat was op de slag van twaalf uur.

Na zijn dood bleef de nachtwacht terugkeren om elke keer weer om twaalf uur ’s nachts dezelfde woorden uit te spreken. Totdat een dronken man recht tegenover hem stond. Hij was zo dronken dat hij het menselijk en het geestelijke door elkaar haalde en hoorde het spook spreken. De klok heeft…” sprak het spook en zweeg. “Twaalf, mijn goede nachtwacht, twaalf, middernacht”, antwoordde de ander. De nachtwacht was verlost is daarna nooit meer gezien.

Een ander verhaal gaat over een meisje. Zij verscheen regelmatig bij de brug en maakte flink wat herrie. Zij spookte ook rond in een pand dat bij de brug stond en zette zelfs het hele huis op stelten. Het meisje bleef er rondspoken totdat er bij de brug een huis werd afgebroken voor nieuwbouw. Er kwam letterlijk een lijk uit de kast. Nadat zij begraven was is er niets meer van haar vernomen. Inmiddels is de gracht daar gedempt en is de spookbrug er niet meer. Bron: Chris Schram van de Willemsvaart.

Klopgeest in Laakkwartier

1951, Drukte op straat uit belangstelling voor het spook in dit huis, Paets van Troostwijkstraat. Foto Stokvis Haags gemeentearchief

In een nieuwsbericht uit 1951 staat dat er al een week lang vreemde klopsignalen worden gehoord aan de Paets van Troostwijkstraat in Laakkwartier.

Massa’s mensen kwamen naar de straat om het spook te zien. Zij stremden het verkeer en probeerden het spook uit te dagen door hard te schreeuwen. Dat klinkt als chaos en het was voor de politie een flinke klus iedereen op afstand te houden.

Scary: Hier in Den Haag zat een klopgeest

Het is oktober en dat is bij ons spookmaand. Omdat we eind van deze maand Halloween vieren, verzamel...

Gevangenpoort

Gevangenpoort. Foto Bert Mellink, collectie Haags Gemeentearchief

De Gevangenpoort mag niet in dit rijtje ontbreken. Als attractie is het al een griezelige locatie en door alle gruweldaden spookt het er nog steeds. Zo staat er een bed dat elke dag opgemaakt moet worden omdat het lijkt dat er ’s nachts in geslapen wordt, terwijl er dan dus niemand is.

Blogger De Ghosthunter is met zijn camera naar de Gevangenpoort gegaan. Hij hoorde van medewerkers dat ze soms mensen horen lopen terwijl er niemand is en dat deuren ineens opengaan terwijl ze op slot zitten. Hij filmde in de Gevangenpoort een aantal grote orbs die volgens hem kunnen duiden op spoken en ook hoorde hij vreemde geluiden.

Ook Bep het Medium is er met TVwest geweest en op die beelden zou een spook te zien zijn:

Lees ook:

Het beste spookverhaal van Den Haag? Wij gingen naar het Spaansche hof

Halloween staat voor de deur, dus duiken wij het archief in voor Haagse spookverhalen. Het bekendste...

Halloween in Houtwijk: Rinus zorgt dat er ook dit jaar iets te griezelen is

"Vorig jaar telden we wel 6000 mensen!" Het klinkt ongelofelijk: duizenden griezelfans in het famili...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.