Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit bracht de veiling van restaurant Garoeda op én de stukken kun je straks weer bekijken

Door Joyce Hoogland 26 november 2020

Een van de populairste en bekendste Indische restaurants van Den Haag, Garoeda, is failliet en gesloten. Máár het restaurant, waar onder andere premier Mark Rutte wel eens ging eten, zal altijd in de Haagse geschiedenis voortbestaan zeker nadat de inventaris is geveild. De grote winnaar daarvan is namelijk het Haags Historisch Museum en zij zullen de stukken goed bewaren.

De veiling van de inboedel van Garoeda heeft drie keer meer opgebracht dan werd verwacht, lezen we bij onze collega’s van het AD. €48.000! Van de vijfhonderd bieders heeft het Haags Historisch Museum de meeste bemachtigd.

Veiling

Volgens BVA auctions zijn er online 3553 biedingen uitgebracht. Slechts twee van de ruim 600 aangeboden kavels van serviezen, schilderijen, rijststomers en kunstobjecten zijn niet verkocht. Het Haags Historisch Museum was veruit de actiefste bieder: op 20 objecten bracht het museum het hoogste bod uit.

Lees verder onder de foto

De enorme Garoeda kreeg de meeste biedingen en ging weg voor 1150 euro. Foto Frank Jansen AD

Wat het museum heeft gekocht? Onder andere de Garoeda olielamp. Het winnende bod daarop was 1525 euro en bracht daarmee het meeste op van alle objecten. Maar ook de neon lichtbak met de naam van restaurant Garoeda gaat naar het museum, dat dolgraag stukken van het Haags cultureel erfgoed, dat het 70-jarige Indonesische restaurant was, in de collectie wil hebben.

Volgens conservator Lex Tilborg is het de bedoeling de tastbare herinneringen aan Garoeda in het museum aan de Kneuterdijk tentoon te stellen. Concrete plannen zijn er daarvoor nog niet, maar volgens Tilborg is het fantastisch materiaal voor een expositie over Indisch Den Haag of de Haagse eetcultuur.

Interieur restaurant Garoeda. Foto Frank Jansen/AD

Lees ook:

Deze twee Indische Tantes op de Fred verloren veel maar bleven lachen

Sinds 2013 staan ze er, de twee Indische Tantes op de Fred bij het Frederik Hendrikplein. Maar wat d...

De Indische cultuur is duidelijk aanwezig in Den Haag. Dit is waarom!

Ooit was Nederlands-Indië een kolonie van Nederland en was Den Haag de stad van waaruit de kolonie w...

adv.