Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze twee Indische Tantes op de Fred verloren veel maar bleven lachen

Door Lizette Bremer 12 september 2020

Sinds 2013 staan ze er, de twee Indische Tantes op de Fred bij het Frederik Hendrikplein. Maar wat doen ze daar eigenlijk, en waarom heten ze zo?

Allereerst moet je weten dat er ooit heel wat ‘Indische tantes’ in het Statenkwartier woonden. Het standbeeld is daarom het symbool van Indisch Den Haag.

Berooid

Het initiatief voor het standbeeld kwam van schrijfster Yvonne Keuls, de Haagse die onder andere een boek schreef over haar Indische tantes. De maker van het beeld is de Haagse kunstenaar Loek Bos.

‘Het monument staat symbool voor de gewone mens en voor de Indische tante die berooid is achtergebleven, maar haar schouders eronder zette en doorging’, vertelde Yvonne in 2013 aan Omroep West. De schrijfster doelt hiermee op de honderdduizenden mensen die na de oorlog met Japan halsoverkop uit Indonesië vluchtten, alles wat ze hadden achterlatend.

De personages uit haar boeken staan bekend om hun humor: de tantes bleven altijd lachen (of maakten de lezer aan het lachen :).

Donateurs

Yvonne heeft het grootste deel van de kosten voor haar rekening genomen om het standbeeld te realiseren. Ze deed dat met de 25.000 euro die ze ontving in 2012, het bedrag dat hoort bij de Haagse Cultuurprijs die ze dat jaar kreeg.

Maar het bedrag was niet voldoende. Keuls zocht en vond donateurs om de ‘Indische Tantes’ daadwerkelijk gestalte te geven. De dames hebben vorig jaar trouwens een uitstapje gemaakt naar de Tong Tong Fair vorig jaar. Door de herinrichting van de Fred moesten ze even verhuizen, en tja, de Tong Tong Fair was wel érg toepasselijk voor het standbeeld.

Bronnen: Omroepwest.nl, Indisch4ever.nu, AD.nl, Wikipedia

Lees meer:

Mysterie: Daarom klopte Juffrouw Ida (van de straatnaam) op de deur

De Juffrouw Idastraat is één van de oudste straten van Den Haag. Maar wie was juffrouw Ida? Wij vind...

5 x Heerlijk Indisch eten in Den Haag volgens jullie

Ken je het verhaal al dat nasi rames uit Den Haag komt? Afgelopen week deelde we het verhaal van Tan...

De Indische cultuur is duidelijk aanwezig in Den Haag. Dit is waarom!

Ooit was Nederlands-Indië een kolonie van Nederland en was Den Haag de stad van waaruit de kolonie w...

adv.