Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo wordt het woningprobleem in Den Haag aangepakt

Door Joyce Hoogland 21 november 2020

De vraag naar een betaalbare woning in Den Haag is gigantisch. Er zijn lange wachtlijsten voor huurwoningen en een betaalbare koopwoning vinden is helemaal een mission impossible voor starters. Maar nu is er een plan van aanpak.

In 2040 wonen er 620.000 mensen in Den Haag, dat zijn er zo’n 100.000 meer dan nu. Er moet dus snel iets gebeuren aan de te krappe woningmarkt. En er ligt nu een plan voor de komende jaren. Wij proberen voor je op een rijtje te zetten wat de gemeente wil gaan doen:

Aanpak woningnood

Er worden 4.000 woningen per jaar bijgebouwd. In een ouder plan waren dat er nog 2.500. Het beperkt aantal woningen is niet het enige probleem in Den Haag. Het gaat vooral om betaalbare woningen. Dit zijn een aantal punten om de hele woningmarkt te verbeteren:

  • Huisvestingsvergunning voor de sociale huur en middenhuur. Verhuurders mogen een woning alleen verhuren aan iemand met deze vergunning. Het doel hiervan? Dat goedkopere woningen ook naar mensen gaan die een salaris hebben die bij de huur past.
  • Wanneer er een nieuwbouwproject is moet minimaal 20% van de woningen een middeldure huurwoning zijn met huur onder €985,- per maand. De helft van die middeldure woningen heeft een huur onder de €880,-.
  • En dan wordt er ook nog gestreefd naar 20% betaalbare koophuizen in de nieuwbouw. Maar dat is dus een streven, of het gehaald wordt is de vraag.
  • Onder starters op de woningmarkt verloot de gemeente 5% van de vrijgekomen sociale huurwoningen.
  • Naast de prijzen wordt er ook gekeken naar de omvang van de woningen. Zo mag bij nieuwbouw maximaal 20% een kleine woning zijn. In het centrum is dat een huis van minder dan 40 vierkante meter en in de rest van de stad minder dan 50 vierkante meter.
  • Verder stopt de gemeente met het project om het aantal woonwagenstandplaatsen te verminderen en wordt juist het aantal plekken op kleine schaal uitgebreid.

Lees voor meer informatie Woonagenda 2020-2023 (RIS305711)

Lees ook:

Wow! Vlak achter de duinen komen er splinternieuwe gezinswoningen

Wakker worden met een zeebriesje op de achtergrond, de glooiende duinen achter je tuin die lonken na...

Deze hoge woontoren bij het Haagse centrum is af en de eerste bewoners zijn er al

Fiets je regelmatig over de Loosduinsekade richting het Haagse centrum? Dan heb je de bouw van de Ho...

Leuk die nieuwe woontorens bij CS, maar wat gebeurt er met dit mooie monument?

Twee enorme torens moeten over een paar jaar naast Den Haag Centraal Station komen te staan. We keke...

Meer over

Gemeente Wonen

adv.