Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woonlasten dit jaar fors omhoog: dit gaat een gemiddelde Hagenaar betalen

Door Allan Vos 15 januari 2020

Leuker kunnen we het niet maken, wel inzichtelijker. Pak je spaarpotje er maar bij, want huurders en huiseigenaren betalen in 2020 meer aan gemeentelijke woonlasten. Vooral afvalstoffenheffing krijgt een duurder prijskaartje.

Het is een mond vol: het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) heeft deze landelijke stijging geconcludeerd. Het onderzoek is gebaseerd op de belastingen van veertig grote gemeenten, waar 41 procent van de Nederlandse bevolking woont.

Woonlasten in Den Haag

Laten we maar gelijk de pleister eraf trekken: op de deurmat van huiseigenaren in Den Haag zal dit jaar een rekening verschijnen van €932,00. Huurders betalen in 2020 €676,00 aan gemeentelijke woonlasten.

Goed om te weten: dit is een gemiddeld bedrag, gebaseerd op een meerpersoonshuishouden. Het kan dus goed zijn dat jouw uiteindelijke woonlasten hier iets van afwijkt. Waar betaal je dan precies voor? Drie dingen: onroerendezaakbelasting (alleen voor huiseigenaren), afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Landelijke stijging

Niet alleen inwoners zullen er aan moeten geloven, in heel Nederland moeten huurders en huiseigenaren flink bijlappen. Mensen in het bezit van een huis betalen gemiddeld €30,- meer, huurders €18,-. We zeiden het net al, vooral de afvalstoffenheffing stijgt behoorlijk: 5,9 procent. Dit komt doordat veel gemeenten nu pas de verhoging van een rijksbelasting in 2019 doorberekenen.

Wie spant de kroon? Leiden, daar zijn de woonlasten gemiddeld €878,-. In Den Haag ben je het voordeligst uit en betaal je €595,-. Je hebt maar heel eventjes om bij te komen van dit nieuws, in januari/februari kun je deze rekening verwachten.

Lees ook:

Via deze Facebookgroepen vind je nog een betaalbare huurwoning in Den Haag

Een beetje een betaalbare huurwoning vinden in Den Haag, het blijkt steeds lastiger. Wij neusden een...

Met moeite gevonden: 7 x Haagse huurwoningen onder €1000,-

De prijzen van Haagse koopwoningen gieren de pan uit. Maar die van huurhuizen en dan met name in de ...

Er komt een woontoren boven de Utrechtsebaan mét sociale huurwoningen

Dat is leuk, er worden woningen gebouwd bovenop de Utrechtsebaan! Eind 2020 wordt de bouw gestart va...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.