Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wist je niet: Bedelaars in Den Haag kunnen gewoon hun gang gaan

Door Redactie indebuurt Den Haag 17 februari 2020

Bedelen is verboden in Den Haag. Dat weet jij, dat weet ik. Maar waarom komen we dan steeds vaker mensen tegen in Den Haag die vragen om geld? Blijkbaar kunnen ze ongestoord hun ‘werk’ doen, want handhaving en agenten lopen de bedelaars gewoon voorbij. Hoe kan dat toch?

Ze valt ons al een paar dagen op. Elke dag wanneer we over de Grote Marktstraat lopen zagen we haar staan; hippe sneakers, rugzakje en warrig haar. Een beetje voorover gebogen en met een droef gezichtje spreekt ze voorbijgangers ter hoogte van kledingwinkel Bershka aan. Hand vooruitgestoken uiteraard, want ze vraagt om geld. Maar dat mag toch helemaal niet in Den Haag? Er is toch een bedelverbod?

Hand vol muntgeld

We lopen op het meisje af en direct spreekt ze ons een beetje zacht toe: “Twenty cents?”. Waar ze dat voor nodig heeft vragen we “Om te eten.” is haar antwoord in het Engels. Ze steekt haar hand vol kleingeld uit wachtend tot wij er wat ingooien. Dat doen een hoop mensen hebben we van een afstandje gezien. Van de 5 voorbijgangers gooien er 1 of 2 iets in haar hand. We knopen het gesprek met haar aan.

Ze komt uit Oekraïne en mag niet werken zegt ze. Er moeten nog papieren worden geregeld maar dan kan ze komende maand aan de slag. Mooi verhaal natuurlijk, ware het niet dat dit meisje (of deze vrouw, want hoe oud ze is vertelt ze niet) al wekenlang dagelijks door ons wordt gespot op deze plek.

Bedelverbod

Ook in de Passage zien we, ondanks het bedelverbod, vaak dezelfde persoon staan. Winkeliers worden er niet blij van. “Dagelijks staat hier een man tegen de pui aangeleund met in de ene hand een Straatkrant en in de andere een kruk. Hij is niet lastig gelukkig, maar zijn collega wel. Die loopt dan op en neer voor de deur en je merkt dat winkelende bezoekers daar onrustig van worden”, vertelt een verkoopster ons.

“En we kunnen niets doen. We moeten de huismeester bellen als er weer een staat. Maar in het weekend zijn die er niet, dan moet de politie gebeld worden, maar die heb ik hier nog nooit gezien.”

Straatkrant

Juist die Straatkrant zorgt er in veel gevallen voor dat handhaving en politie niets kunnen beginnen tegen het gebedel. “Niet elke Straatkrantverkoper heeft namelijk een stapel krantjes om te verkopen”, laat een handhaver weten. “Vaak genoeg hebben ze een ‘laatste’ groezelig exemplaar en vragen gewoon om geld. Het feit dat ze dan een pasje hebben om de krant te mogen verkopen zorgt ervoor dat ze niet weg kunnen worden gestuurd. Ze zijn immers de krant aan het verkopen…”

De hoofdredactie van de Straatkrant is natuurlijk niet blij met het misbruik van de pas:  “Bedelen is nooit de bedoeling en daar staan we niet positief tegenover. Mensen denken soms ik geef geld en neem de krant niet mee. Maar mijn advies is om alleen €2,50 te geven en de krant mee te nemen. Zo zorg je ervoor dat er geen extra geld wordt gevraagd.

Als je als verkoper merkt dat een andere aanpakt werkt, snap ik de tactiek om meer te vragen, maar hier staan we niet achter.” Een ander advies is om, bij twijfel altijd even om het pasje te vragen van een verkoper: “Een pasje is maar een paar maanden geldig en dan wordt het verlengd of niet -bij misbruik of wanneer de verkoper geen gebruik meer maakt van de verkoop de krant-.  En er staat een datum en foto op.”

Bedelverbod

Het meisje voor Bershka verkoopt alleen helemaal geen krant, maar houdt gewoon haar hand op. Toch lopen er om de zoveel tijd handhavers of agenten voorbij. “Meer dan zeggen dat het niet mag en haar wegsturen mogen we niet”, zegt een van de handhavers als we hem vragen waarom ze haar niet oppakken. “We hebben helemaal geen macht joh. We sturen ze weg en ze lopen net zo hard weer terug naar hun vaste plekkie. Het is gewoon georganiseerd.”

Oplichting

“Ze lijken allemaal zielig, maar de meesten lichten je gewoon op”, vertelt een winkelier in de Passage ons. “Die man met die krukken, heb ik wel eens eind van de dag de auto in zien stappen, daar waren geen krukken voor nodig.” Ook de meneer van de handhaving komt met een zelfde verhaal. “’s Ochtends komen ze met een busje en eind van de dag worden ze weer opgepikt. Ze lijken gewoon een vaste plek te hebben.”

Dat het goed georganiseerd is, daar lijkt het sterk op. Als we te lang met het meisje spreken gaat haar telefoon en loopt ze weg. Alsof iemand haar een seintje geeft dat ze door moet met haar ‘werk’. Wie zal het zeggen? In elk geval staat ze tien minuten later weer gewoon met haar hand vooruit gestoken aan de Grote Marktstraat.

Lees ook:

Goed nieuws: Dit Haagse grasparkietenkoppel heeft een nieuw huis

Mooi nieuws naar aanleiding van ons bericht over het gevonden koppeltje grasparkietjes. Dierenambula...

Mag je in Den Haag bedelen om geld?

In Den Haag wordt bedelen steeds harder aangepakt. Zowel de gemeente als de politie heeft het dan ov...

9 redenen waarom we inmiddels wel klaar zijn met de fietsentoren bij Den Haag CS

Wij Hagenezen kunnen er wat van: klagen! Maar dan wel over dingen die gewoon, als je er slim en goed...

Win twee kaarten voor de musical Kinky Boots in het Zuiderstrandtheater

Heb je onlangs ook het interview gelezen met musicalacteur Naidjim Severina? Hij speelt de hoofdrol ...

adv.