Waar halen ze het vandaan? Het Spuiforum gaat 20 miljoen meer kosten

Op het terrein naast het stadhuis, aan het Spui, worden langzaamaan de contouren van het Spuiforum zichtbaar. Het theatercomplex is al veel in opspraak geweest vanwege het ontwerp en de hoge kosten én nu wordt het allemaal nog duurder.

Het vorige college had afgesproken dat het cultuurcomplex niet duurder dan 177 miljoen euro mocht worden. Daar waren ze al een beetje overheen gegaan. Het nieuwe college stopt nog eens 20 miljoen in het theatergebouw waardoor de totale kosten 210 miljoen worden, zo meldt het AD.

Wat te doen met 20 miljoen?

Dankzij die 20 miljoen extra krijgt het Spuiforum straks een mooiere atrium-achtige entree. Verder komen er betere fietsenkelders, mooiere kleedkamers en meer toiletten voor het publiek. In totaal zijn er 21 aanpassingspunten waaronder ook de verlichting.

Foyer Spuiforum Den Haag

Klik op volgende

Beweegbare vloer

Er is ook sprake geweest van een beweegbare vloer. Dankzij zo’n flexvloer zouden er in de concertzaal, naast klassieke concerten, ook pop-concerten en festivals geprogrammeerd kunnen worden. Vlak voordat het nieuwe college gepresenteerd werd heeft het oude college besloten die vloer niet te laten bouwen want dat zou 2,5 miljoen extra kosten. En daar kan nu eigenlijk niks meer aan veranderd worden, want de bouw is nu al te ver waardoor het technisch niet meer mogelijk is.

Spuiforum Foto: Gemeente Den Haag

Klik op volgende

Vleermuizenverblijven

Eerder werd al bekend dat het gebouw de thuisbasis wordt voor vier Haagse culturele instellingen namelijk: Het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag en Koninklijk Conservatorium.

Er komen drie zalen. Een theaterzaal met 1300 zitplaatsen, een concertzaal met 1500 stoelen en een ensemblezaal voor 600 bezoekers. Daarnaast is er nog een repetitiezaal voor 200 man. Verder is er veel gekeken naar duurzaamheid en de natuur. Zo wordt er gewerkt met gerecycled beton, op het dak komen zonnepanelen en het hemelwater wordt opgevangen en gebruikt om de toiletten mee door te spoelen. Ook komen er aan de gevel 50 broedkasten voor vogels en 28 vleermuizenverblijven.

Klik op volgende

Money money

In eerste instantie is berekend dat de bouw van het cultuurcomplex 176,6 miljoen euro zou kosten. Dat bedrag was eigenlijk in de vorige collegeperiode al met 11,8 miljoen euro overschreden. Daardoor waren de kosten van het gebouw opgelopen tot 189,2 miljoen euro. Daar komt nu dus nog eens 20 miljoen bij en het totaal komt dat uit op 210 miljoen. De renovatie van het oude theater werd vier jaar geleden geschat op 181 miljoen euro. Dat vonden we toen te duur.

Lees verder onder de fotoSpuiplein Den Haag 2013. Foto ANP

Wethouder Boudewijn Revis (VVD) over het besluit van 20 miljoen: “De keuze was gaan we door met aanmodderen of gaan we aanpakken. We hebben gekozen voor aanpakken. Dit nieuwe college heeft het lef gehad om geld op tafel te leggen. Een verstandige keuze.’’

Coalitiepartij Hart voor Den Haag/Groep de Mos baalt van de extra kosten maar ook zij zien dat er geen weg terug is. “Het project is halverwege, de prijsafspraken zijn gemaakt ten tijde van crisis in de bouwsector en er is geen andere marktpartij die het kan overnemen voor deze prijs. Elke week langer in een bouwput kost de stad ook bakken vol geld.”

Klik op volgende

Nog meer kosten

Maar er zijn nog meer kosten. Afgelopen jaar lag de gemeente met aannemer Cadanz overhoop vanwege problemen en tegenvallers in de bouw. Er werd asbest aangetroffen en de grond waarop gebouwd werd bleek tijdens de bouw minder sterk dan gedacht.
Om alle geschillen op te lossen en procedures in de rechtbank te voorkomen, is via arbitrage overeen gekomen dat de gemeente de bouwer 11 miljoen betaalt. De stap was volgens de wethouder nodig om een “loopgravenoorlog te voorkomen.’’ Beide partijen leggen volgens hem op het project geld toe. “We delen de pijn.’’

Spuiforum Den Haag

Klik op volgende

Uitstel

Omdat de plannen een beetje zijn bijgesteld zal de bouw van het cultuurcomplex ook iets langer duren. In plaats van 2020 zal het in 2021 klaar zijn. Dat betekent ook dat het Zuiderstrandtheater een jaartje langer open blijft!

Zuiderstrandtheater Foto: Sandra Uittenbogaart
Zuiderstrandtheater Foto: Sandra Uittenbogaart

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Je kunt je weer inschrijven voor een tuintje in Den Haag”

Je kunt je weer inschrijven voor een tuintje in Den Haag

Ga naar “Te weinig woningen, maar waarom duurt de verbouwing van het belastingkantoor bij HS dan zo lang?”

Te weinig woningen, maar waarom duurt de verbouwing van het belastingkantoor bij HS dan zo lang?

Ga naar “Zo vind je makkelijk alle wegwerkzaamheden op jouw route door Den Haag”

Zo vind je makkelijk alle wegwerkzaamheden op jouw route door Den Haag

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Lego Ninjago, City en Technic bouwsets van € 17,98 voor € 13,49”

Alle Lego Ninjago, City en Technic bouwsets van € 17,98 voor € 13,49

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Servicedesk – Kessler Stichting”

Medewerker Servicedesk – Kessler Stichting

 • Kessler Stichting
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Kennismaken met de Volksuniversiteit Den Haag”

Kennismaken met de Volksuniversiteit Den Haag

 • Volksuniversiteit Den Haag
 • Van 12 dec t/m 15 dec
volksuni Den Haagvolksuni Den Haag

Topper

Ga naar “Kerstmarkt in Den Haag: Royal Christmas Fair”

Kerstmarkt in Den Haag: Royal Christmas Fair

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Honderdduizend bomen”

Honderdduizend bomen

 • Atrium, City Hall
 • T/m 16 dec