Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Stichting Voorall: “Betere voorzieningen nodig voor kinderen met een beperking”

Aangeboden door Stichting Voorall 27 februari 2020

Ouders en verzorgers van kleine kinderen kennen het wel: je bent een dagje uit en je moet je baby verschonen. Wel zo fijn als je dan een openbaar toilet met een goede verzorgingstafel kunt vinden. Maar wat als je kind groter wordt en in een rolstoel zit? Volgens ervaringsdeskundige Johan Grootveld van Stichting Voorall is daar helaas minder goed over nagedacht. “Goede verzorgingstafels voor oudere kinderen met een beperking zouden vanzelfsprekend moeten zijn.”

Johan is vader van twee meervoudig gehandicapte zonen en werkt als adviseur voor de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor Stichting Voorall, die zich inzet voor Hagenaars met een beperking. Zijn zoon Joost zit in een rolstoel en is incontinent. Daarom moet hij tijdens een dagje weg soms verschoond worden. “Toen Joost nog klein was, ging dat prima op een baby-verschoontafel in een toilet”, vertelt Johan. “Of snel even ergens achteraf in een hoekje op een tafel. Maar hij werd groter en zwaarder. Daardoor werd het steeds lastiger om samen op stap te gaan. De vieze vloer in de meeste toiletten nodigde ook niet echt uit tot een verschoonsessie. Nog afgezien van de lichamelijke belasting bij het gezamenlijk uit en in de rolstoel tillen van inmiddels zo’n veertig kilogram Joost.”

Stichting Voorall - Johan in de toegankelijke kamer van zijn zoon
Johan in de toegankelijke kamer van zijn zoon. (Beeld: Stichting Voorall)

Niet vanzelfsprekend

Verschoontafels in openbare toiletten moeten een draagvermogen hebben van tenminste tachtig kilo. Toch is dit vaak niet het geval, merkte Johan. “Als er al een verzorgingstafel op een openbaar toilet is, dan blijkt die toch vaak ongeschikt te zijn voor oudere kinderen, laat staan voor kinderen met een beperking. Het komt ook vaak voor dat de ruimte te klein is, of erg vies.”

Advies

Daarom schreef Stichting Voorall een advies aan de gemeente Den Haag. “Daar staat in waar de verzorgingstafels aan moeten voldoen. Naast voldoende draagkracht moeten ze bijvoorbeeld ook vandalismebestendig zijn. Ook een standaard rolstoeltoilet eigenlijk altijd goed bruikbaar als er ook een elektrische tillift aanwezig is, om iemand fatsoenlijk in en uit de rolstoel te tillen.” 

Drie nieuwe locaties in Den Haag

Samen met Voorall kijkt de gemeente intussen naar locaties die in aanmerking komen voor aanpassingen. “Dat is alleen haalbaar bij toiletten waar een zekere mate van toezicht aanwezig is, om vandalisme te voorkomen.”, vertelt Johan. “Het rolstoeltoilet bij de VVV-balie in de centrale bibliotheek bijvoorbeeld.

De tweede locatie is de Biesieklette vlakbij Scheveningen-Haven, waar ook een verhuurruimte voor strandrolstoelen is. De derde locatie is de Sportcampus in het Haagse Zuiderpark. Daar is een multifunctionele ruimte, die met wat extra aanpassingen zoals een wastafel, spoeltoilet en tillift een uitstekende verschoningsruimte in Den Haag zou vormen.”

Joost kan haast niet wachten tot deze verzorgingsruimten in gebruik genomen zullen worden, aldus zijn vader. “Hij verheugt zich nu al om weer eens een gezellig en probleemloos dagje op stap te kunnen gaan.”

Landelijk loopt er een petitie om aandacht te vragen voor goede verzorgingstafels in toiletten. Klik hier voor de petitie. 


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stichting Voorall. Meer over Stichting Voorall ontdekken?

Stichting Voorall dienstverlening

Van Diemenstraat 196, Den Haag

Bekijk meer:dienstverlening

adv.