Parkeren langs de straat? Doe maar niet, want het wordt héél duur

Door Joyce Hoogland 9 november 2018

Even snel een boodschapje doen en je auto langs de weg zetten? Denk daar maar twee keer over na, want parkeren in het centrum van Den Haag wordt straks wel heel duur. Zonde van je geld.

Nu betaal je zo’n €2,70 per uur voor een plekje langs de weg en straks betaal je daar maar liefst €4,50 voor!

Winkeliers zijn niet blij

Het college hoopt dat met deze actie bezoekers van het Haagse centrum meer gebruik gaan maken van de parkeergarages en dus minder van de losse plekken. “Die staan nu vaak halfvol”, stelt Arjen Kapteijns van GroenLinks. Verhoogde straattarieven leveren volgens hem een extra prikkel op de garages in te gaan.

Alleen is niet iedereen blij met dit plan: Winkeliersvereniging BIZ Hofkwartier, die 191 winkeliers vertegenwoordigt rond het Noordeinde en de Hoogstraat, zegt tegen het AD: “De auto wordt weggepest uit de stad. D66 heeft één prioriteit en dat is de fiets.’’ Martijn Takes van de winkeliersvereniging zegt verder: “Er zijn al veel parkeerplaatsen uit onze straat verdwenen om meer ruimte te maken voor de fiets, maar onze klanten komen niet met de fiets. Die hebben een druk leven. Die komen met de auto.’’

Inkomsten

De hogere parkeerkosten levert de stadskas jaarlijks 3,2 miljoen meer inkomsten op. Ook de wens van duurzaamheid speelt mee. “We willen dat het centrum óok aantrekkelijk is voor voetgangers en fietsers. Je kunt de ruimte maar één keer gebruiken.’’

Op andere plekken in de stad wordt het parkeren straks 10 cent duurder en ook de tarieven voor bewonersvergunningen worden verhoogd. De totale baten door parkeerbelasting komen voor 2019 hierdoor op ongeveer 64 miljoen euro.

€4,50 klinkt als veel geld voor een uurtje parkeren, maar we zijn nog altijd goedkoper dan Amsterdam. Daar betalen zij volgend jaar €7,50 per uur.

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.