Mag dat: Met knipperende fietslampjes rijden?

Door Joyce Hoogland 17 januari 2019

We snappen nog steeds niet dat sommige mensen, in het donker, zonder licht fietsen. Je bent namelijk zo slecht zichtbaar! Buiten dat het heel gevaarlijk is, riskeer je ook een boete. Maar wat voor licht moet je eigenlijk hebben op de fiets. Mag je een klein los lampje hebben? een knipperlichtje? Wij zoeken het uit.

In Nederland zijn er geen eisen gesteld aan de hoeveelheid licht op je fiets. Dus als je fietslamp kapot is voldoet ook een batterijlampje, dat nauwelijks schijnt, aan de regels. Maar voor je eigen veiligheid geldt; hoe meer licht, hoe beter. Autobestuurders zijn daar ook super blij mee.

Losse lampjes

Vaste fietsverlichting, die standaard op je fiets zit, is het beste. Maar je mag dus ook losse fietslampjes gebruiken. Losse lampjes mag je bevestigen op je fiets of op je bovenlichaam, bijvoorbeeld aan je kleding of op je tas. Dus niet op je hoofd, armen of benen. Als je iemand achterop hebt zitten, mag die het achterlicht op zijn rug dragen. Maar dit geldt alleen voor fietsers. Snorfietsen mogen geen losse fietsverlichting gebruiken.

Knipperende fietslampjes

Maar hoe zit het eigenlijk met knipperende fietslichtjes? Knipperende lampjes zijn verboden. Als je met alleen een knipperlichtje op je fiets in het donker rijdt krijg je waarschijnlijk een boete.  Dit komt omdat jouw snelheid en afstand, met knipperende lichtjes, moeilijker is in te schatten.

We zetten wat regels voor fietsverlichting op een rijtje:

  • De kleur van het voorlicht op je fiets of bovenlichaam moet wit of geel licht zijn
  • De kleur van het achterlicht op je fiets of op je rug moet rood zijn
  • De lampjes moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen
  • Het licht moet vast aan de fiets bevestigd zijn, of gedragen worden op de borst (voorlicht) of rug (achterlicht)
  • De lampjes moeten goed zichtbaar zijn en mogen niet knipperen
  • Losse lampjes mogen niet teveel bewegen of bedekt zijn
  • Extra verlichting is niet toegestaan. Dus fleurige ledjes in je wielen of meer dan één koplamp op een tweewieler mag niet
  • Daarnaast moet de fiets reflectoren hebben op de achterkant, trappers en wielen of banden.

Prijs van de boetes

De boetes voor géén of slechte verlichting, kunnen flink oplopen. Dus voor je eigen veiligheid én je portemonnee is het beter om met goede verlichting rond te rijden.
Geen licht volgens de regels: € 55,-
Fietsen zonder de verplichte reflectoren: € 35,-

Lees ook:

MAG DAT?! Bij noodweer stilstaan op de vluchtstrook?

Heb je ook wel eens meegemaakt dat je op de snelweg reed en het ineens onwijs hard ging regenen? Hoe...

Meer over

Gemeente

adv.