Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: Jouw fiets versieren met feestverlichting?

Door Joyce Hoogland 28 november 2020

Van die donkere dagen worden we zo lamlendig, het liefst zouden we overal gekleurde lampjes ophangen. Voor de ramen en in de tuin, het kan niet gek genoeg. Misschien kunnen we wel onze geliefde fiets volhangen met kerstlichtjes, of mag dat niet? Wij zochten het uit.

Een scholier elders in het land werd onlangs door de politie aangesproken omdat hij hysterische kerstverlichting rondom het frame van zijn fiets had gehangen. Hij viel duidelijk op, maar of dat wel volgens de regels was vragen wij ons af.

Fietsverlichting

Bij verschillende winkels kun je allemaal vrolijke lichtjes voor op je fiets kopen. Heel leuk, maar wat blijkt (en daar kwam de scholier ook achter) die mag je niet op de openbare weg gebruiken. Je kunt zelfs een boete krijgen van €140,-. De scholier kreeg overigens geen bon.

Dit zijn de regels voor fietsverlichting:

In het donker en bij slecht zicht moet je als fieter je voor- en achterlicht aan hebben. Daarnaast moet de fiets ook nog eens reflectoren op de achterkant, de trappers en wielen of banden hebben.

Heb je geen vaste fietsverlichting dan mag je ook losse lampjes gebruiken. Die mogen niet knipperen. Voor moet het lampje wit of geel zijn en achter rood. Je mag de lampjes aan je fiets vastmaken maar ook aan je kleding, tas of bovenlichaam (rug en/of borst). Je mag geen lampje op je hoofd vastmaken.

En naast al dit mag je geen extra verlichting hebben, zoals kerstlampjes of een discobal.  Wel mag je kerstballen aan je fiets hangen, ook gezellig 😉

Lees ook:

MAG DAT: Na 5 december verkleed als Sinterklaas de straat op in Den Haag?

Soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel din...

Mag dat: lopend of fietsend door de coronatest drive-in?

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. Ook in Den Ha...

Mag dat in Den Haag: met onbeperkte snelheid over het fietspad racen?

We pakken steeds vaker onze fiets of scooter in plaats van de tram, zei ANWB-directeur Frits van Bru...

Meer over

Gemeente

adv.