MAG DAT: Eten verkopen op de rommelmarkt tijdens Koningsdag?

Door Allan Vos 11 april 2019

Stapels met puzzels, kinderspeelgoed, en bakken met kleding: je komt het allemaal tegen op de rommelmarkt tijdens Koningsdag. Aan welke kant van het kleedje je je ook bevindt: van de hele dag onderhandelen krijg je honger en dorst. Maar hoe zit het eigenlijk met de regels rondom de verkoop van eten en drinken? 

Op de rommelmarkt van Koningsdag vind je ieder jaar voldoende te eten en drinken. Je kunt met gemak een van de cafés induiken of op het terras je tosti verorberen, en ook aan kraampjes die lekkers verkopen is geen gebrek. De kraampjes met voedsel of drankjes hebben daar speciaal een vergunning voor aangevraagd. Voor het neerleggen van een kleedje hoef je geen vergunning aan te vragen (alleen heel vroeg op te staan).

Niet voor commerciële doeleinden

Maar wat als jij een echte keukenprins(es) bent en je zelfgemaakte muffins wilt verkopen? Mag je die dan ook op je kleedje leggen, naast je oude puzzels en houten speelgoed? Ja en nee. De gemeente legt het uit: “Verkopen van eten voor commerciële doeleinden is niet toegestaan op de kleedjesmarkt. Kinderen met zelfgebakken koekjes mogen wel verkopen.” Met andere woorden: ben je van plan dikke winst te maken op je muffins, dan kan je beter inpakken. Je kunt voor de zekerheid je buurjongetje als koopman vragen. Net als met de gewone spullen, is de kleedjesmarkt er niet voor de commercie, maar voor de gezelligheid.

Eisen

Er zit nog wel een klein addertje onder het gras, waarschuwt de gemeente: “Al het voedsel moet voldoen aan de eisen die gesteld zijn door het HACCP.” Dat zijn een hele rits regels die ervoor zorgen dat je voedsel veilig is om te eten. Dat wordt netjes werken in je keuken dus, en goed je handen wassen voor je baksessie. Toch achten wij de kans dat er plots een controleur voor je kleedje staat miniem. Dus, houd je prijsjes een beetje netjes… en verkopen maar!

Lees ook

Koningsdag en Koningsnacht 2019: Dit is het hele programma van The Life I Live

Tijdens festival The Life I Live, Koningsnacht (26 april 2019) en Koningsdag (27 april 2019), zijn e...
Willem en Máxima koningsdag. Foto ANP

10 x Koningsdag 2019 vieren in Den Haag

Koningsdag valt dit jaar op een zaterdag, veel mensen kunnen dus de volgende dag lekker uitslapen. D...
Koningsdag Foto ANP

Bereikbaarheid centrum Den Haag Koningsnacht en Koningsdag 2019

Jeetje, wat gaat de tijd toch snel. Voor je het weet is het alweer Koningsdag. Je kunt maar beter go...
Koningsdag Foto ANP

Yes! Koningsdag 2019 valt op een zaterdag en dit is er te doen in Den Haag

Koningsdag 2019 staat al weer bijna voor de deur. Natuurlijk is er ook dit jaar weer van alles te be...

adv.