Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: Eikels, kastanjes of hout sprokkelen in Den Haag

Door Joram Niese 25 oktober 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze keer: mag je hout of andere spullen uit de natuur sprokkelen in de Haagse bossen?

We hebben het als kind allemaal wel gedaan: hout, mos, eikeltjes en kastanjes verzamelen in de herfst. Als je deze herfstvakantie van plan was om een leuk herfststukje bij elkaar te sprokkelen, dan zou je hier nog maar even over moeten nadenken. In Den Haag geldt namelijk het zogenaamde ‘Sprokkelverbod’.

Misdrijf

Als je voorwerpen uit de natuur meeneemt ben je strafbaar. Volgens de wet is sprokkelen zelfs een misdrijf en valt het onder stroperij. Er kleeft een maximale gevangenisstraf van 1 maand of een geldboete van maximaal 4000 euro aan stroperij. Ook betekent dit dat je direct een strafblad krijgt.

Geen zorgen hoor, een Boswachter en/of BOA zal heus wel een oogje dichtknijpen mocht je 1 of 2 eikeltjes op zak hebben. Maar heb je een mand vol met sprokkelwaar, dan kan de wet wel nageleefd worden en krijg je een boete.

Lees meer:

Video: We namen een kijkje in de Japanse tuin tijdens de herfstopening

De Japanse tuin is weer open. Dat betekent genieten van de mooiste kleuren in herfsttinten en tot ru...

Mag dat: in Den Haag dronken fietsen?!

Ga je een avondje stappen of biertjes drinken in de kroeg, dan is het handiger om de auto thuis te l...

Ergens niet mee eens? Zo vraag je in Den Haag een demonstratie aan

Het centrum van onze mooie stad wordt vaak gebruikt voor stakingen, protesten of demonstraties. Je k...

Meer over

Gemeente

adv.