Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: in Den Haag dronken fietsen?!

Door Joyce Hoogland 17 oktober 2019

Ga je een avondje stappen of biertjes drinken in de kroeg, dan is het handiger om de auto thuis te laten. De fiets is vaak een betere optie (Het OV rijdt niet zo laat meer) maar mag je eigenlijk wel dronken fietsen? Of kun je dan ook je rijbewijs kwijtraken?

Vroeger zeiden wij altijd tegen elkaar laat je rijbewijs maar thuis, dan kan die niet ingenomen worden. Want wij dachten dat de politie ook je rijbewijs kan innemen wanneer je dronken op de fiets zit.

Fietsen en alcohol

Na een paar bakkies op de fiets naar huis? Beter niet. Je mag niet onder invloed van alcohol fietsen. Dat is namelijk ook niet zo veilig, je kunt natuurlijk jezelf verwonden door de bocht verkeerd te nemen en in de bosjes te eindigen maar je kunt ook tegen andere mensen aanfietsen. Komt toch hard aan.

Op de fiets mag je maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben, dat zijn zo’n twee drankjes. Op de bromfiets of trekker is het limiet zelfs 0,2 promille, nog niet één drankje.

De politie zal niet zomaar blaastesten op het fietspad uitvoeren, maar wanneer het te gevaarlijk wordt kun je zeker een boete krijgen (€100,-) en voor een paar uur een rijverbod voor de auto. Je rijbewijs wordt niet ingenomen.

Lopen

Oké, het is duidelijk je mag geen voertuig besturen als je dronken bent, dus gaan we maar lopen?! Nee, weer niet goed. Officieel mag je helemaal niet dronken op de openbare weg zijn, je kunt daar een boete van €95,- voor krijgen. Gelukkig geeft de politie daar geen prioriteit aan, alleen als je vervelend bent en anderen lastig valt.

Bron: Rijksoverheid, Politie

Lees ook:

MAG DAT: fietsen met een paraplu in je handen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Let op: hier mag je geen alcohol meer drinken

Op een zonnige dag op een bankje met vrienden een biertje drinken of na het werk het welbekende BVO'...

adv.