Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hierom verhuizen de bewoners van Leger des Heils in Laak naar de Zichtenburglaan

Door Joyce Hoogland 30 juni 2020

Het Leger des Heils in Laak (aan de Noordpolderkade) wordt gesloopt en voor een deel van de bewoners komt er een nieuwe plek aan de Zichtenburglaan. Op het bedrijventerrein komen 69 woningen voor begeleid en beschermd wonen. 

Wat dat precies is? Cliënten van het Leger des Heils die beschermd wonen hebben 24 uur per dag toezicht en ondersteuning nodig, en dat krijgen zij ook. Bij begeleid wonen gaat het om mensen die zichzelf wel kunnen redden, maar zo af en toe begeleiding nodig hebben.

Wie komen er wonen?

Wat voor mensen zijn het dan, die daar komen wonen? Het gaat om volwassenen met psychiatrische problemen en in sommige gevallen met een verleden met verslavingsproblemen of justitie.

Die cliënten gaan er niet alleen wonen, maar ook aan het werk. Zo komen er werkervaringsplekken en er komt een ruimte voor dagbesteding.

Waarom is dit nodig?

Ondernemersvereniging en commissie Loosduinen zijn niet al te blij met de woningen, want het is een bedrijventerrein. Maar waarom is het dan zo nodig, om hier deze speciale opvang te realiseren?

In Den Haag is voor het beschermd wonen een wachtlijst van zo’n 250 mensen, in de maatschappelijk opvang gaat dat om 100 mensen. Zij slapen dus noodgedwongen op straat. Er is zelfs geen plek in de noodopvang.

Als de cliënten van Legers des Heils Laak door de afbraak van dat gebouw geen woonplek meer hebben, worden die wachtlijsten alleen maar langer en komen er dus nog meer mensen op straat te staan.

10 jaar

Het plan is nu om voor 10 jaar een vergunning voor deze woningen te geven, maar na 5 jaar is er al een evaluatie of alles goed gaat. Verder worden onder andere de veiligheidsmaatregelen op het bedrijventerrein verscherpt.

De komende tijd wordt er nog met omwonende, ondernemers, politie etc. gesproken en wanneer alles goed zit komen de eerste bewoners in de zomer van 2021.

Lees ook:

Het magische gevoel van Avonturia De Vogelkelder

Al 41 jaar een begrip in Den Haag en verre omstreken... and still going strong! Avonturia De Vogelke...

Hé, er liggen vreemde stoeptegels in Loosduinen: Dit kun je ermee

Tijdens een wandeling door het dorpse Loosduinen kwamen we allemaal witte stoeptegels tegen met daar...

Adieu Loosduinen: juwelier Albert ten Cate gaat verhuizen

"In november 1984 openden wij de zaak in Loosduinen", vertelt Axel, samen met zijn man Albert ten Ca...

adv.