Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hé de bloeiende bermen worden gemaaid! Daarom doet de gemeente dit:

Door Joyce Hoogland 15 juli 2020

Op steeds meer plekken, tussen en langs wegen, zie je kleurrijke bloemen. Goed voor de bijtje en wij worden er ook vrolijk van. Maar hé, wat gebeurt daar nou?! Een grote maaier haalt alles weg 😠 Dat doet de gemeente niet zomaar. Een groenexpert legt het uit op de website Het Haagse Groen:

De gemeente maait bermen twee keer per jaar. Dat is vaak in juni/juli en in september/oktober.

Waarom maaien?

“We maaien om twee redenen. De eerste reden is dat als we niet maaien er in de berm spontaan struiken en bomen gaan groeien, terwijl we juist insecten en bloemen de ruimte willen geven. Verder is het niet veilig voor het verkeer.

‘Door te maaien krijgen we meer bloemen’

De tweede reden om te maaien is om voedingstoffen af te voeren. Onder voedselrijke omstandigheden groeien grassen harder dan bloemen en verdringen de grassen de bloemen. De bermen in onze stad hebben continu te lijden van de aanvoer van voedingsstoffen zoals stikstof van wegverkeer en hondenuitwerpselen. Om bloemen ook de kans te geven om mooi tot bloei te komen, moeten wij de bermen voedselarm houden en dus maaien. Het lijkt tegenstrijdig, maar juist door te maaien houden en krijgen we meer bloemen.”

Waarom maaien jullie terwijl de bloemen in bloei staan?

“Ook dat lijkt tegenstrijdig. Maar maaien is het meest effectief als het gras het meest krachtig is en vol voedingsstoffen zitten. Helaas is dat ook het moment dat de bloemen vol in bloei staan. Willen we bloemrijke bermen houden, dan moeten we maaien als de bloemen bloeien. Op de plekken waar we maar een keer per jaar maaien, neemt het gras de overhand en bloeien er geen bloemen meer.

We hebben we wel eens de fout gemaakt om zones met orchideeën minder te gaan maaien. Helaas zijn die groeiplaatsen grotendeels verloren gegaan. Door nu extra te maaien proberen we de situatie te herstellen.”

Wat betekent het maaien voor de insecten?

“Niet alles wordt tegelijkertijd gemaaid. We proberen plukken gras met bloemen, zo’n 20%, te laten staan zodat bijen en andere insecten kunnen overleven. We blijven daar de komende jaren mee experimenteren, zodat we het midden kunnen vinden tussen vaak genoeg maaien om voldoende bloemrijke bermen te houden en te zorgen dat bijen en vlinders na het maaien voldoende eten houden. ”

Lees ook:

Daarom is de berm langs de N14 bij Mariahoeve bezaaid met bloemen

Ziet dat er even gezellig uit, al die bloemen langs de N14 bij Mariahoeve! Deze 'Honey Highway' is a...

Met deze tips wordt je Haagse balkonnetje een groene oase

Droom jij van een grote tuin waar vogels af en aan vliegen en het insectenhotel altijd is volgeboekt...

Meer over

Doen Gemeente

adv.