Goed zwemwater en vier andere redenen waarom je op deze partij wil stemmen tijdens de verkiezingen

Aangeboden door Water Natuurlijk 12 maart 2018

Op 20 maart gaan we naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen én stemmen we voor het nieuwe bestuur van het waterschap. Voor de Haagse en Delftse regio is dat het hoogheemraadschap van Delfland. Maar maakt het eigenlijk wel uit welke politieke partij daar zit? Ze moeten toch gewoon zorgen dat we geen natte voeten krijgen? Marcel Belt, lijsttrekker van waterschapspartij Water Natuurlijk legt het uit én vertelt aan de hand van vijf punten waar zijn partij voor staat.

Schoon water

“Het Waterschap zorgt voor waterveiligheid, waterkwaliteit en afvalwaterzuivering. Welke partij het waterschap ook bestuurt: dat moet sowieso gebeuren”,vertelt Marcel. “Maar de ideeën van de bestuurders over hoe je deze taken uitvoert, maken wel verschil. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om de zuivering van het afvalwater strak volgens de Europese normen te doen, maar je kunt het ook beter doen zodat je energie en grondstoffen uit dat water kan halen of het zelfs kunnen doorontwikkelen tot drinkwater. Dat laatste is graag hoe wij als Water Natuurlijk de taak willen uitvoeren.”

Natuur waar je iets aan hebt 

Hetzelfde geldt voor de waterveiligheid. “Wij leggen niet alleen een flinke dijk aan om te zorgen dat de boel niet overstroomt, maar leggen meteen een wandelpad aan en zaaien bloemen in. Zo is er – vooral in onze drukke regio – genoeg ruimte om in de natuur te zijn. We vinden het belangrijk dat mensen van de natuur kunnen genieten in onze buurt.”

Goed zwemwater

Dat geldt ook voor het zwemwater. “De zomers worden steeds heter en de steden drukker. Een van onze speerpunten is daarom goed zwemwater is. Dat vraagt geld en inzicht, maar wij vinden dat het Waterschap daar juist in moet investeren. Je betaalt genoeg belasting en goed zwemwater is bij uitstek de manier om daar iets van terug te zien en mensen bewust te maken van water.” Hoe ze dat dan doen? “In de Delftse Hout en de Dobbeplas strijden we bijvoorbeeld tegen blauwalg door voldoende te baggeren en extra planten en natuurlijke oevers aan te leggen.”

Minder stenen, meer groen

De andere kant van klimaatverandering is dat het vaker ontzettend hard gaat regenen. Dat levert meer wateroverlast problemen op. “Daar willen we als Water Natuurlijk actief op inspelen, maar dat kan alleen samen met de inwoners. Wij willen dat de stad groener wordt, zodat het water opgevangen wordt en natuurlijk kan weglopen. Denk aan kleine vijvers in de buurt en vooral: minder stenen en meer groen in de tuin.”

Samenwerking

Op de plekken waar het waterschap actief is, hebben ook de gemeenten een vinger in de pap. “Om dingen voor elkaar te krijgen, moeten we dus samenwerken”, vertelt Marcel. “Dat klinkt heel logisch, maar gebeurt in de praktijk niet altijd. Bij Water Natuurlijk vinden we het belangrijk om samen te werken met inwoners, tuinders, bedrijven en gemeenten. Alleen samen kunnen we uitdagingen zoals klimaatverandering aan. De brede kennis bij het waterschap moeten we ook delen.”

Handig om te weten: Water Natuurlijk is de grootste waterschapspartij van Nederland. Ze zijn onafhankelijk en doen alleen mee met de waterschapsverkiezingen. Ze worden ondersteund door politieke partijen als GroenLinks en D66, die zelf niet mee doen aan de waterschapsverkiezingen. De partij is ooit opgericht door onder andere Natuurmonumenten en verschillende sportkoepels om milieu-, natuur- en recreatiebelangen te behartigen bij de waterschappen. Wil je nog meer weten over Water Natuurlijk? Kijk dan even op de website door te klikken op de onderstaande oranje button.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Water Natuurlijk. Meer over Water Natuurlijk ontdekken?

Water Natuurlijk

adv.