Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

FF opletten! Dit zijn de regels voor vuurwerk in Den Haag tijdens de jaarwisseling 2018-2019

Door Allan Vos 19 december 2018

Knal, Boem, Fwieeeeee! Deze geluiden klinken op 31 december door heel Den Haag. De een steekt met veel plezier een vuurpijltje af, de ander hangt bij de eerste knal met de politie aan de telefoon. Ieder zijn smaak natuurlijk, maar wat zijn nou de regels bij het afsteken van vuurwerk? Let op: dit zijn de regels van 2019/2019, klik hier voor de regels rond vuurwerk van 2019/2020.

Om het voor iedereen duidelijk te maken hebben we de do’s en don’ts voor je op een rij gezet.

Vuurwerk kopen

Je mag op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december vuurwerk kopen bij de gecertificeerde vuurwerkhandel. Op zondag 30 december mag er nergens vuurwerk worden verkocht.

Veilig afsteken

Niet alleen belangrijk voor de buurvrouw die haar kat weer uit de gordijnen moet vissen door de schrik. Maar vooral fijn voor jezelf en al die mensen om je heen: doe het veilig! Zo moet je voor vuurpijlen een vuurwerkstandaard gebruiken en uiteraard let je op dat je vuurwerk niet in de richting van personen, dieren of andermans eigendom gooit. Vuurwerk afsteken mag van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur.

Overlast

Ben je al tien keer naar je buurjongen gelopen om te vragen of hij zijn duizendklapper niet in jouw tuin wil gooien, dan is het toch echt tijd om deze overlast te melden. Overlast door vuurwerk tijdens de jaarwisseling kun je op verschillende manieren melden:

    • 112 bellen als je getuige bent van vernielingen of bij acute zaken.
    • Via de site www.denhaag.nl/meldingen als er zaken in de openbare ruimte kapot zijn.
    • Via Facebook en Twitter van de politie, @Pol_denhaag. Dat kan op 28, 29 en 30 december van 10.00 tot 2.00 uur en op 31 december van 10.00 tot 18.00 uur.

Schade door vuurwerk probeert de gemeente te verhalen op de daders. Om de daders op te pakken is het belangrijk dat de politie tips en meldingen krijgt van oplettende bewoners.

Brand

Tijdens oud en nieuw komen er op de meldkamer van de brandweer honderden (brand)meldingen binnen. Vaak gaat het om kleine brandjes op straat die weliswaar overlast geven, maar geen gevaar voor schade of letsel opleveren. Deze brandjes zijn eenvoudig zelf en zonder gevaar te blussen, bijvoorbeeld met een emmer water.

Ontstaat er een grote of risicovolle brand of ben je getuige van brandstichting? Aarzel dan niet en bel altijd meteen 112.

Vuurwerkvrije zone

Ook dit jaar kon je zorgen dat er bij jou in de buurt geen vuurwerk wordt afgestoken. Via de gemeente konden speciale borden worden aangevraagd zodat er binnen jouw gebied niks zal knallen. Je kunt natuurlijk ook gewoon afspraken maken met de buren daarover.

Veilig parkeren

Dat is jammer: in straten met betaald parkeren geldt dit ook tijdens de feestdagen. Tijdens de jaarwisseling kun je de auto wel veilig parkeren in een parkeergarage. Dit kan in 2 garages gratis en in 2 garages tegen een lager tarief. Na het parkeren krijg je 2 gratis HTM vervoerskaartjes om thuis te komen.

BKS Parking Strand Scheveningen

Zwolsestraat 426
Brengen auto: 31 december, 18.00 tot 20.00 uur
Ophalen auto: 1 januari, 8.00 tot 10.00 uur
Gratis

Q-Park Haagse Markt

De Heemstraat 301
Brengen auto: 31 december, 16.00 tot 19.00 uur
Ophalen auto: 1 januari, 10.00 tot 14.00 uur
Gratis

Q-Park Laakhaven

Rijswijkseweg 27
Brengen auto: 31 december, 12.00 tot 19.00 uur
Ophalen auto: 1 januari (binnen 24 uur na inrijden)
Kosten: € 10,50

P1 Leyweg 2

Hengelolaan 170z
Brengen auto: 31 december, 12.00 tot 18.00 uur
Ophalen auto: 1 januari, 11.00 tot 19.30 uur
Kosten: € 10,-

Afvalcontainers op slot

Veel (ondergrondse) afvalcontainers gaan tijdens de jaarwisseling 2018 naar 2019 op slot en zijn dus even niet te gebruiken. Zorg dus dat je op tijd je vuilnis dumpt.

  • Van 29 december tot en met 2 januari 2019 zijn alle containers voor papier, textiel en plastic verpakkingen, blik en drinkpakken afgesloten.
  • Van 31 december tot en met 1 januari 2019 zijn verschillende ondergrondse restafvalcontainers afgesloten.

Opruimen

Ruim gewoon lekker de troep van rotjes, oude oliebollen en lege champagneflessen achter je op. Dit is voor iedereen fijn en zo zal niemand het nieuwe jaar beginnen met een lekke band door glas en rommel. En, ook niet onbelangrijk; oude rotjes en ander vuurwerk die je vindt op straat en die dus niet zijn afgegaan, niet opnieuw afsteken!

Geniet!

We zouden het bijna vergeten door alle regels, voorzorgsmaatregelen en moederlijk advies, maar geniet vooral van deze mooie oudejaarsavond in Den Haag!

Lees ook:

Vreugdevuren: een bijzondere traditie op Scheveningen en in Duindorp

Vreugdevuren kennen een lange traditie op Scheveningen. Vroeger werd er bij ieder feestje wel een ‘f...

Hier in Den Haag kun je vuurwerk kopen (2018)

Vroeger stonden wij met de hele familie in de tuin om te kijken naar het vuurwerk dat vaders gekocht...

adv.