Met Haagse vuilnismannen op zoek naar illegaal afval ‘In de zomer lopen de maden eruit’

Door Joyce Hoogland 16 maart 2019

Ismay Gossen en fotograaf Frank Jansen van platform Haagse Handen gingen mee met het Haags Werk Bedrijf om illegaal gedumpt huisvuil op te ruimen. En ze kwamen heel wat vuil tegen: ‘Je kan de cijfers bijna niet geloven: in de eerste maand van dit jaar haalden zij maar liefst 92.050 kilo huisvuil op.’

Het gaat hierbij niet om het afval uit de ondergrondse afvalcontainers of de zakken die op de juiste dag op de stoeprand geplaatst zijn. Nee, al het afval dat rondom de afvalcontainers is gezet en dus gewoon op straat is beland.

Illegaal huisvuil

Al zes jaar lang, vijf dagen per week, van 08.00 tot 16.30 uur, raapt Jeroen van der Does vuilniszakken en dozen van de straten die daar -uiteraard- niet thuishoren. Een moeilijke zoektocht blijkt het niet te zijn: zowel de eerste vier jaar in de wijk Escamp, als de twee jaar die hij nu in Transvaal werkzaam is, liggen de straten bezaaid met ‘illegaal aangeboden huisvuil’.

‘Transvaal is vaak het rommeligst van heel Den Haag’

“Maandag is het ergst”, stelt Jeroen wanneer we op maandagochtend in de werkbus stappen. “Dan is er twee dagen niemand langsgereden om het afval op te halen. Zeker als het mooi weer is geweest. Dan zie je dat mensen hun huis hebben opgeruimd en dat ze alles op straat hebben gezet. Transvaal is vaak het rommeligst van heel Den Haag.” Oftewel, voorspellen zijn collega Boyke Gokoel en hij, het wordt een drukke dag.

Twintig zakken

Daar blijkt niets over gelogen. Zodra we onze route langs de Haagse Markt beginnen, zien we naast iedere ondergrondse container wel één of twee zakken liggen. “Dit is nog niets. Je zal straks wel zien dat er soms wel twintig liggen”, zegt Jeroen. En inderdaad, wanneer we de hoek omgaan vinden we een grote berg zakken en kartonnen dozen.

Jeroen legt hun werkwijze uit: “We maken eerst een foto van alles bij elkaar. Deze geldt als bewijs voor als we er straks een adres vinden. We kijken bijvoorbeeld op de dozen of er een adres op staat. Zo niet: dan leggen we ze in onze achterbak. Zo wel: dan maken we ook hier een foto van voor in het rapport. De vuilniszakken stickeren we, zodat we weten bij welke straat we deze hebben opgepakt. Dan kunnen we tijdens de controle naderhand het juiste adres erbij halen.”

Bepaalde delen

Van wasmanden gevuld met brood tot aan hopen vuilniszakken, en van tafels en stoelen tot aan stapels dozen — in het uurtje dat we bij Jeroen en Boyke op de wagen zitten zijn we pas vier straten verder en hebben we al heel veel afval gezien. Hoewel ik als journalist eigenlijk neutraal wil blijven, begin ik me toch af te vragen hoe het kan dat andere Haagse inwoners hun eigen straat zo kunnen vervuilen.

“Ik heb de afgelopen jaren al behoorlijk wat mensen mee op de wagen gehad die dachten een oplossing voor dit probleem te kunnen bedenken. Zo werden er gekleurde stoeptegels om de ondergrondse containers geplaatst, tuintjes, kindertekeningen, plaatjes van ogen, foto’s van buurtbewoners, maar in bepaalde delen van Den Haag blijft het even erg.”

Boyke stickert de vuilniszakken, zodat ze tijdens alter onderzoek precies weten waar ze de zakken gevonden hebben Foto Frank Jansen, Haagse Handen

“Het klinkt bijna als een vooroordeel, maar we kunnen dagelijks de verschillen zien. In de Vogelwijk en het Belgisch Park zie je die hopen vuilniszakken niet liggen. Overigens gaat het om sommige stukken van Moerwijk, Transvaal en Scheveningen die eruit springen. Het is ook niet overal in Transvaal zo erg. Rond de koopwoningen ziet het er vaak prima uit.”

Maden

Wanneer de achterbak helemaal vol zit met zakken, rijden we terug naar de afvalinzamelplek op de Binckhorst. Hier snijden Jeroen, Boyke en nu ook collega Joop Valkenburgh de zakken open om te onderzoeken of er ergens adressen tussen zitten, zodat er een rapportage opgemaakt kan worden die tot een mogelijke boete voor de eigenaar van de zakken kan leiden. Een vieze en arbeidsintensieve klus. “In de zomer lopen de maden eruit, dan moet je je bus wel op de handrem zetten, anders rijd ‘ie zo weg”, grapt Jeroen.

‘We kijken nergens meer van op’

In de maand januari werden er 6.590 vuilniszakken opgehaald, waar maar 355 rapportages van konden worden gemaakt. “Mensen worden steeds slimmer”, stellen de drie. “Soms vinden we een adres uit Nootdorp of Zoetermeer in de zakken. Dan gaan ze op bezoek en gooien ze hier hun zak weg. Dat gebeurt echt, we kijken nergens meer van op”, zegt Joop nuchter. “Zodra het de vuilniszak in gaat, kijken mensen niet meer naar hun spullen om. Terwijl er daarna nog zoveel gebeurt.”

Ondanks dat er relatief weinig vooruitgang lijkt te zijn en er maar weinig mensen bekeurd kunnen worden op hun vervuilende gedrag, gaat Jeroen toch iedere dag met plezier naar zijn werk. “Ik ben een geboren en getogen Scheveninger en we helpen dagelijks mee aan de leefbaarheid van onze stad. En na maandag en dinsdag kunnen we de straten drie dagen goed bijhouden. Dan is het weer tijdelijk opgeruimd.”

Lees ook:

Reportage: Zo werd het strand weer schoon na het vuurwerkfestival

Twee weekenden lang genoten duizenden mensen op Scheveningen van het Internationaal vuurwerkfestival...

David en Mehmet staan elke dag in de Hoogstraat ‘dat vind ik geweldig’

Er wordt al maanden hard gewerkt aan de vernieuwing van het Noordeinde. Op dit moment ligt de Hoogst...

adv.