Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Er is een kandidaat gevonden voor het burgemeesterschap van Den Haag

Door Joyce Hoogland 9 oktober 2019

Nadat burgemeester Pauline Krikke afgelopen zondag via instagram liet weten op te stappen werd er in Den Haag gelijk gezocht naar een vervanger. Wethouder Boudewijn Revis nam tijdelijk haar taken over, maar er moet natuurlijk weer een burgemeester komen. Het ziet er naar uit dat die nu gevonden is.

Johan Remkes is de beste kandidaat voor de rol van interim-burgemeester van Den Haag, zo bevestigde bronnen binnen de gemeente aan het AD. De gemeente laat weten dat de oud-minister en vicepremier zeker bereid is om de taak op zich te nemen.

Wie is Johan Remkes?

Johan Remkes staat bekend als ‘recht door zee’. De 68-jarige politicus is lid van de VVD en was van 2010 tot 1 januari 2019 commissaris van de koning in Noord-Holland. Daarvoor was hij minister van Binnenlandse Zaken en Koninklijkerelaties (kabinet Balkenende), ook is hij vicepremier geweest en staatssecretaris van Volkshuisvesting en Stedenbeleid. Genoeg ervaring dus.

De VVDer was trouwens laatst nog in het nieuws. Hij vond, als voorzitter van het adviescollege stikstofproblematiek, dat de veestapel moet inkrimpen en de maximumsnelheid op de wegen verlaagd moet worden.

Zekerheid

Het is nog niet 100% zeker dat Johan Remkes de nieuwe burgemeester wordt. Eerst gaat hij nog in gesprek met de fractievoorzitters en vervolgens wordt hij op het provinciehuis verwacht. Daar kunnen de fractievoorzitters nog bezwaar tegen hem maken. Doen ze dat niet. Dan ziet het er naar uit dat hij voor minimaal een jaar onze tijdelijke burgemeester wordt.

Verder wordt waarschijnlijk in het voorjaar van 2020 gekeken wanneer de zoektocht naar de nieuwe burgemeester kan beginnen. Daarna duurt het nog minstens een half jaar voordat hij/zij wordt benoemd.

Lees ook:

Pauline Krikke treedt af: ‘Ik ben met hart en ziel burgemeester van Den Haag geweest’

Pauline Krikke, de burgemeester van Den Haag, heeft vandaag laten weten dat ze ermee stopt. In de tw...
Pauline Krikke Foto Joyce Hoogland

Instagram van de oud-burgemeester: terugblikken met Pauline Krikke

Oud-burgemeester Pauline Krikke heeft een bewogen ambtsperiode gehad. Minstens zo bewogen als haar b...

Dit verdient de burgemeester van Den Haag

Aan het eind van het salaris houden wij altijd een stukje maand over. Wij vroegen ons toen af: zou d...

Vreugdevuur gaat alleen door met een vergunning: Lees hier wat dat betekent

Ook deze jaarwisseling mogen er op de stranden van Duindorp en Scheveningen vreugdevuren komen, máár...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.