Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit wil je weten over sociale huurwoningen in Den Haag

Door Alice van der Laan 29 november 2018

Wat kost een sociale huurwoning? Hoelang moet je inschreven staan bij Woonnet Haaglanden (sociale woningbouwcorperatie)? Hoeveel mag je verdienen voor een sociale huurwoning? Hoe ziet een sociale huurwoning eruit en wat betaal je ervoor? Wij zochten het voor je uit.

Pagina 1 / 4
⟵ swipe swipe ⟶

Hoelang bedraagt de inschrijfduur voor een sociale huurwoning?

Sta je ingeschreven bij een sociale woonbouwcorperatie zoals Woonnet Haaglanden? Dan betekent het nog niet dat je gelijk recht hebt op een woning. De totale inschrijfduur voor een sociale huurwoning in Den Haag bedraagt in april 2018 gemiddeld 3,5 jaar lezen we op het AD. Uit eigen ervaring blijkt dat dit nog veel langer kan duren (5 tot 7 jaar). De woningbouwcorperaties houden rekening met een aantal zaken bij het bepalen wie in aanmerking komt voor een woning:

  • Inschrijfduur: diegene met de langste inschrijftijd krijgt de woning aangeboden
  • Eerste reactie: diegene die als eerste reageert krijgt de woning aangeboden
  • Loting: uit alle reacties loten ze de eerste kandidaat. Het maakt dus niet uit hoe lang je ingeschreven staat
  • Doelgroep of bemiddeling: behoor je tot een bijzondere doelgroep (Wmo-kandidaten, 55-plussers of grote gezinnen) dan krijg je voorrang op een woning. Bij bemiddeling gaat de woning naar kandidaten met urgentie.

Geen zin om zo lang te wachten? Verhuis dan naar Delft. Daar is 38% van de woningen gesubsidieerd. En hoewel onze wachttijd vrij lang is hebben we in vergelijking met de regio Utrecht en Amsterdam niet zoveel te klagen. In de regio Utrecht bedraagt de wachttijd 7.4 jaar en de regio Amsterdam 8.7 jaar.

Hoeveel mag je verdienen voor een sociale huurwoning?

Als je teveel verdient kom je niet in aanmerking voor een goedkope huurwoning. In onderstaande tabel zie je hoeveel je mag verdienen per huurprijsklasse. In welke huurprijsklasse je valt is afhankelijk van de samenstelling van het aantal personen en de hoogte van je (jullie) bruto inkomen.

Bron: Woonnet Haaglanden

Kan je ook te weinig verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning in Den Haag? Het antwoord is nee. Iedereen heeft recht op een sociale huurwoning, ook als je met het hele gezin moet rondkomen van €800,- euro per maand.

Hoe ziet een sociale huurwoning er uit?

Als je je inschrijft bij Woonnet-Haaglanden word je geacht een inkomensverklaring in te leveren. Op basis van jouw bruto inkomen wordt een passend aanbod voor je samengesteld. Zit er een leuke woning voor je bij? Dan kan je reageren. Gemiddeld zijn er zo’n 500 geïnteresseerden per woning. Als je geluk hebt word je uitgenodigd om te komen bezichtigen.

Tijdens zo’n bezichtiging kan je aangeven of je de woning wilt of niet. De geïnteresseerde die als eerste op de lijst staat en de woning wilt mag de woning betrekken, mits alle inkomensformulieren op orde zijn. Als je wordt uitgenodigd om te bezichtigen ontvang je een uitleg van de benodigde papieren/ formulieren.

Zie hier een voorbeeld van een aantal aangeboden sociale huurwoningen in de regio Haaglanden:

Foto: Woonnet-Haaglanden
Oosteinde 154-D huur: €396,71 / 30 m2 Foto: Woonnet-Haaglanden
Van Dijckstraat 157 - €464,82 p.m. - 46m2 Foto: Woonnet-Haaglanden
Zeezwaluwstraat 227 - €528,26 - 44m2 Foto: Woonnet-Haaglanden
Schoonhetenstraat 79 - €488,72 - 46m2 Foto: Woonnet-Haaglanden

Veel aangeboden woningen bevinden zich in Moerwijk, de Schildersbuurt, Transvaal of in Duindorp.

Wat als je teveel verdient voor een sociale huurwoning?

Verdien je meer dan de wettelijke norm? Dan heb je geen recht op een sociale huurwoning. Maar stèl dat je eerst wel aan de norm voldoet en daarna (door een goede promotie, nieuwe baan, of samenwonen) opeens teveel verdient. Wat gebeurt er dan? Goed nieuws: je kan niet je huis uitgezet worden. Wel gaat de huur, na twee jaar scheefwonen, omhoog.

Lees òòk:

Zoveel miljonairs wonen er in Den Haag

Den Haag is de stad van het Koninklijk huis, maar betekent dat ook dat er nu nog veel ‘koninklijk ri...
Tiny House. Foto Proeftuin Erasmusveld

Tiny houses: wonen op 25 vierkante meter

Zou jij het kunnen: wonen in een huis van 25 vierkante meter? Overal in Nederland, ook in Den Haag s...
Pagina 1 / 4
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente Wonen

adv.