Alles wat je moet weten over weesfietsen

Door Joyce Hoogland 18 maart 2018

Afgedankt, aan een paal gebonden en nooit meer naar omgekeken. Soms trapt er nog een dronkenlap tegen je aan, maar verder ben je moederziel alleen. Weesfietsen zijn eigenlijk best wel zielig, maar daar komt verandering in.

Weesfietsen zijn niet alleen zielig, ze staan ook in de weg. Daarom heeft de gemeente besloten om vanaf 1 april alle weesfietsen te verwijderen.

Weg fiets

In bepaalde wijken geldt al de 28 dagen regel. Daar mag een fiets niet langer dan 28 dagen, ongebruikt, op dezelfde plek staan. Het gaat dan om openbare plekken dus ook de stoep voor je huis. Als waarschuwing komt er een label op de fiets. De eigenaar heeft dan twee dagen de tijd om de fiets te verplaatsen anders wordt de fiets naar het depot gebracht.

Proef

De weesfietsregel was tot nu toe geldig in delen van de wijken: Duinoord, Bezuidenhout, Stationsbuurt, Leyenburg, Rustenburg-Oostbroek, Strandweg/Boulevard, Regentessekwartier en het Zeeheldenkwartier. Volgens de gemeente werd daar minder dan twee procent van de verwijderde fietsen weer opgehaald, dat bewijst voor hun dat veel fietsen niet meer gebruikt worden en zomaar worden achtergelaten.

28 dagen?

Hoe weet de gemeente dat de fiets daar 28 dagen staat? Handhavers maken foto’s van de fietsen die een langere tijd op dezelfde plek staan. Die fietsen krijgen dan ook een label. Na 28 dagen wordt gekeken of de fiets er nog steeds staat. Als dat het geval is komt er een ander label aan te hangen. Twee dagen later volgt de verwijdering.

7 dagen

Let op, in het centrum gelden iets andere regels. Als jij fiets langer dan zeven dagen in een vak of rek staat, krijgt ‘ie al een label. Doe je niks, dan wordt de fiets twee dagen later verwijderd.

Wat moet je met een label?

Wat als er een label aan je geliefde fiets hangt? Die moet je dan weghalen want dan zien de handhavers dat de fiets wel wordt gebruikt.

fietswrak

Er is een verschil tussen een weesfiets en een fietswrak. Een wrak is een verwaarloosde fiets die eigenlijk niet meer te gebruiken is omdat er bijvoorbeeld geen banden meer opzitten. Deze fietsen kunnen in heel Den Haag altijd worden weggehaald.

Fiets ophalen

Als je fiets is weggehaald is er gelukkig een mogelijkheid je fiets terug te krijgen. Voor 25 euro kun je je tweewieler ophalen bij  het fietsdepot aan de Junostraat. Fietsen worden daar maximaal vier weken bewaard.

Lees ook:

Fiets weg? 8 vragen en antwoorden

Misschien heb je het al gemerkt, maar de gemeente is een streng fietsenbeleid gestart. Staat je fiet...

Meer over

Gemeente

adv.