Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hé, zijn dat werkpaarden in de Haagse bossen?! Dit zijn ze aan het doen

Door Joyce Hoogland 13 januari 2021

Paarden die met stammen slepen en bomen met gekleurde tekens… Bezoek je binnenkort een van de Haagse bossen, dan kun je zomaar een werkpaard tegenkomen. Bij Het Haagse groen lezen we meer over wat die beesten daar allemaal doen.

Den Haag heeft diverse bossen met veel verschillende bomen en open plekken. “Dat willen we graag zo houden voor mens en dier en dat gaat niet vanzelf. Daar moeten we aan werken”, vertelt Albert-Jan van gemeente Den Haag.

Gevarieerd bos

Een bos met veel verschillende bomen is niet alleen leuk voor de bezoekers, maar ook belangrijk voor insecten en vogels. “We halen bomen weg zodat andere bomen meer ruimte krijgen om groter te groeien en ouder te worden.”, zegt Albert-Jan.

Als de gemeente een dunning uitvoert in het bos, worden de bomen gemarkeerd. Zo weet de uitvoerder wat er met de boom moet gebeuren. Een boom met een blauwe stip (op de stamvoet) blijft staan en een boom met een gele stip wordt omgezaagd waarna het hout wordt afgevoerd. Een geel kruis betekent dat de boom wordt omgezaagd en de boomstam blijft liggen. Een ​​​​​gele ring wil zeggen dat de boom wordt ‘geringd’. Er wordt een rand van de schors weg gehaald. Hierdoor sterft de boom langzaam af.

Een deel van de bomen die zijn gedund, blijven in het bos liggen. Boomstammen op de grond zijn namelijk goed voor de natuur. Op dood hout groeien mossen en paddenstoelen. Ook eten vogels de insecten die op en in het hout leven. Een dode boom is een ideale schuil- en broedplaats voor bijvoorbeeld bos- en woelmuizen.

Hier gaan ze aan de slag:

Ben je nieuwsgierig en wil je zien hoe dit in z’n werk gaat? Op www.denhaag.nl/bosbeheer vind je een overzicht van de bossen die de gemeente beheert en waar ze binnenkort aan de slag gaan. De werkzaamheden starten in de Uithof en Madestein waar vooral gevaarlijke en dode essen (vanwege de essentakziekte) worden weggehaald. Eind februari/begin maart worden in de Uithof en Bosjes van Zanen (bij Clingendael) ook nog bomen en struiken geplant.

Lees ook:

Van het padje af? Help mee bij de paddenoversteek

Zeker in de buurt van de Haagse duinen zie je vanaf eind januari/half februari een hoop kikkers en p...

Video: Zo worden de oude kerstbomen van de koning opgegeten

Bij de meeste mensen is de kerstboom het huis uit. De gemeente haalt de bomen gratis op en maakt er ...

Het Haagse Bos was vroeger een tippelzone en het Binnenhof trouwens ook

Wat nu een heerlijke uitwaaiplek is, was vroeger een afwerkplek. Ja, echt waar. Er werd in de 18e ee...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.