Er worden 550 populieren weggehaald en bewoners krijgen het hout
Eind november begint de gemeente weer met het weghalen van populieren. Zo’n 550 van die bomen in de stad zijn…
Den Haag is weer kampioen NK Tegelwippen en wint daarmee de Gouden Tegel. in Den Haag werden maar liefst 307.178 tegels omgeruild voor planten. Het Haagse Groen legt uit waarom dit zo goed is.
In de afgelopen zeven maanden zijn in de 135 deelnemende gemeenten meer dan 2,8 miljoen tegels vervangen voor groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen.
Van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en van opgeknapte parkeerplaatsen tot buurtprojecten; heel veel mensen staken de handen uit de mouwen.
Een van die Haagse tegelwippers is Paulien Hesselink van het Esperantoplein, waar de Gouden Tegel werd uitgereikt. Het voormalige gemeentelijke industrieterrein in het Energiekwartier was een parkeer- en bouwterrein. De gemeente maakte er een vergroende ontmoetingsplek van. De rest van het plein volgt nog.
“We wilden graag nog meer groen in de buurt. Samen met 25 buren hebben we langs onze huizen geveltuintjes aangelegd”, zegt Paulien. Dankzij haar geveltuinactie zijn 750 tegels vervangen voor planten.
En er zijn er nog veel meer voorbeelden. Zo wipte een VvE aan de Van Merlestraat 2.000 tegels om groen op het oude schoolplein aan te leggen; wipte kunstenaarscollectief WXD4 aan het Willem Dreespark tegels voor planten op een voormalig parkeerterrein en leverde de samenwerking van Tuincentrum Ockenburgh met Hoogheemraadschap Delfland en Duurzaam Den Haag 1.575 gewipte tegels op van 48 bewoners.
Ook de gemeente deed een flinke duit in het zakje. Het merendeel van de gewipte tegels van het NK Tegelwippen zijn afkomstig van vergroeningsprojecten in de openbare ruimte zoals pleinen, wegen, bermen en trambanen. Een van de pleinen die is vergroend is het versteende Oltmansplein in Laak. Er is 350 vierkante meter meer groen bijgekomen, goed voor 3.850 tegels.
“We hebben mooie bloemenmatten aangelegd, bomen nieuwe grond gegeven zodat ze beter kunnen groeien en gezorgd dat regenwater beter de bodem in kan. Het plein oogt mooier dan het was en wordt weer gebruikt door de naastgelegen school en ouders met kinderen”, zegt groenbeheerder: Michel Peyrer.
Ook meer dan 14.500 vierkante meter tussen en langs Haagse trambanen is vergroend. Dat zijn zo’n 160.000 tegels. Aan de Erasmusweg, Escamplaan en Zuidwoldestraat bijvoorbeeld is het groffe grind tussen de rails vervangen voor gras. Dat ziet er niet alleen mooier uit, het regenwater verdwijnt sneller de grond in, het wordt iets minder heet in de zomer en het gras dempt ook nog eens geluid.
In onze steden is tot 70 procent van het oppervlak bebouwd en bestraat. Ook blijkt de bijna de helft van de tuinen van Nederlanders versteend. Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons functioneren. Groen koelt de stad tijdens steeds vaker voorkomende hittegolven en zorgt voor meer biodiversiteit.
Tekst: Merijn van Grieken
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken