Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo worden er 1.500 nieuwe bomen geplant in Den Haag

Door Joyce Hoogland 30 november 2020

Het Haagse Groenbedrijf heeft er zijn handen vol aan: het plantseizoen. Er worden maar liefst 1.500 nieuwe bomen in de stad geplant. “Een bijna militaire operatie”, zegt Marco van het Groencentrum. Hij speurde naar de mooiste bomen voor Den Haag en vond ze bij kwekerijen door het land. Het Haagse Groen volgt hem en brengt verslag uit van het project: 

In alle vroegte arriveert bij het Groencentrum aan de Kwekerijweg de vrachtwagen met in de laadbak: heel veel bomen. De ene dag komt de vrachtwagen uit Glimmen in Groningen, de andere dag uit Boxtel in Brabant. Marco van Tol en Maurice Godee van het Groencentrum stropen de mouwen op en laden de jonge bomen uit, waarna ze verder over Den Haag verdeeld kunnen worden.

De mooiste bomen

De bomen die de Haagse grond ingaan, komen uit het hele land. Ze zijn de afgelopen maanden zorgvuldig door Marco uitgezocht. Als coördinator van het Groencentrum koopt hij namens Den Haag al het groen in: van plantenbakken tot struiken en bomen. Hij speurt naar de mooiste bomen en bezoekt daarvoor diverse kwekerijen in alle uithoeken van het land.

Lees verder onder de foto

De jonge bomen liggen klaar om over de stad verdeeld te worden. Foto Het Haagse Groen

“Ik ga er kijken, want ik wil weten waar de bomen vandaan komen. Ik zoek de beste kwaliteit voor de laagste prijs en let daarbij ook op de opbouw van het wortelgestel, de stam en de takken. Het totaalplaatje moet goed zijn”, zegt Marco. Hij kocht dit jaar weer prachtige bomen in, onder meer gewone en zwarte els, krentenboompjes, amberbomen, knotbomen en iepen.

Ziek maakt plaats voor gezond

Elke boom die in Den Haag vanwege ziekte, dood of veiligheid moet worden gekapt, wordt in het plantseizoen (van november tot april) vervangen voor een nieuwe gezonde boom. Het gaat in totaal om 1.500 bomen: 700 gaan voor de kerst al de grond in; 800 daarna. “Het plantseizoen kijkt iedereen naar uit. Het is leuk en dankbaar werk, maar wel een grote klus.”

Nadat Marco de bomen heeft uitgezocht, de bestellingen heeft gedaan en bomen heeft ontvangen, gaan de ploegen van het Groenbedrijf op pad. Ze rijden door de stad met een kaart met daarop de plekken voor nieuwe bomen. Zo krijgt Escamp  350 bomen, Segbroek 118 en in Ypenburg 162. “De ploegen planten zo’n 24 bomen per dag. Een klus waarbij je je spierballen nodig hebt. Schop in de grond en gaan!”, zegt Marco.

Wortelen

Het najaar is de beste tijd om bomen te planten. De bodem is dan nog voldoende warm om wortels te laten groeien en is er voldoende vocht in de grond aanwezig. Om de nieuwe bomen zo goed mogelijk te laten wortelen op hun nieuwe plek, wachten de collega’s bij het Groenbedrijf eerst tot de bomen in ‘rust’ zijn gegaan en hun bladeren hebben verloren. Zo kan de boom al zijn energie richten op de wortelgroei. “Door de klimaatverandering duurt dit zogenaamde afrijpen’ van bomen steeds iets langer waardoor ze pas medio november kunnen starten.

Lees verder onder de foto

In alle vroegte arriveert bij het Groencentrum aan de Kwekerijweg de vrachtwagen met in de laadbak heel veel bomen. Foto Het Haagse Groen

De bomen gaan vervolgens pas de grond in als de nol (overgebleven stam) is verwijderd en de groeiplaats is verbeterd met een nieuwe lading verse grond. “Elke boom komt in een gespreid bedje van Haags bomenzand te staan. Dit is een speciaal op maat gemaakt voedingsrijk mengel waardoor we de kans van slagen vergroten. Naast de nieuwe boom zetten we twee kastanjepalen met een bepaalde kleur zodat de waterwagens in het voorjaar weten welke bomen ze extra water moeten geven”, zegt Marco. De kleur van de paal dit jaar is blauw.

Lees ook:

Zo krijgen vogels, zelfs in de grote stad, genoeg rust (incl. mooie foto’s)

Voor vogels in de stad is het vaak lastig om rust te vinden. Om ze daarbij te helpen zijn er in de b...

Fotoserie: genieten van een zonnig park Sorghvliet in de herfst

Park Sorghvliet is een van de best bewaarde geheimen van Den Haag. In alle rust kun je hier genieten...

Fotoserie: Paleis Noordeinde krijgt giga koninklijke kerstboom

Het moet nog Sinterklaas worden, maar op het plein voor Paleis Noordeinde is al een gigantische kers...

adv.