Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rechtstreeks van de boer: zo doe je jouw (online) boodschappen lokaal én vers

Aangeboden door Rechtstreex 25 november 2020

Rechtstreex heeft maar één missie en die mag er zijn. Namelijk dat iedereen verse, seizoensgebonden boodschappen direct bij boeren uit de regio Den Haag kan doen. Géén appels uit Nieuw-Zeeland maar gewoon uit Zuid-Holland dus! Maar hoe gaat dat dan in z’n werk? Marco en Mariska vertellen er alles over.

Raar is dat eigenlijk: het is gemakkelijker om een appel uit Nieuw-Zeeland te kopen dan van de lokale boer. Terwijl de tweede optie niet alleen verser is maar ook veel minder belastend voor het milieu. Daarbij wéét je wat je eet van de lokale boer. De coronacrisis heeft veel invloed gehad op Rechtstreex, dat in 2013 werd opgericht. De cijfers zijn met maar liefst 250 procent gestegen!

In eigen buurt

“In de reguliere supermarkt weet je weinig over de producten, die vaak van ver komen. Het is maar gissen hoe ze zijn gemaakt. Nederland haalt uit alle delen van de wereld voedsel, terwijl we 93 procent gewoon in eigen buurt kunnen verbouwen of maken”, vertelt Marco Swart, hoofdverantwoordelijke voor de wijkpunten van Rechtstreex in Haaglanden. Bij die wijkpunten (Den Haag en omstreken heeft er acht, door heel Zuid-Holland zijn dit er 50) kun je de producten die je online hebt besteld van de boer ophalen. En je kunt ze ook laten bezorgen.

Tekst gaat verder onder de foto

Marco Swart van wijkpunt Leidschendam. Foto: Rechtstreex

Meer dan 100 leveranciers

Marco is ook wijkchef van Leidschendam: vanuit wijkcentrum De Blauwe Tram kan je elke woensdag je boodschappen ophalen. Bij Rechtstreex zijn meer dan honderd leveranciers aangesloten, waardoor je ruime keus hebt aan diverse alledaagse, maar ook zeer bijzondere producten. Alle wijkchefs wonen in de buurt van hun wijkpunt, waardoor iedereen zijn klanten kent”, vertelt Marco.

‘Je kunt op de website precies zien hoeveel de boer verdient’

Alle boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun producten: ze bepalen zelf hoeveel het kost. En verrassend: dat blijkt vaak goedkoper dan in de supermarkt! Mariska Slappendel is wijkchef van wijkpunt Weimar, in de Noorderbeekdwarsstraat: “In april is dit wijkpunt voor de Weimarstraat en omgeving opengegaan, en het was vrijwel direct heel druk. De vraag naar lokale, verse en eerlijke producten steeg enorm. De klanten, allemaal mensen uit de buurt, vertellen het weer door aan hun buren. Inmiddels komen alle leeftijden hier, van jong tot oud.”

Wat mensen ook fijn vinden merkt Mariska: “De transparantie van Rechtstreex. Je kunt op de website precies zien wat de boer verdient. En dat is bij ons meer dan bij de reguliere supermarkt.” Niet zo gek dus dat Rechtstreex de ambitie heeft om in de zomer van 2021 maar liefst 20 wijkpunten in Haaglanden te hebben.

Tekst gaat verder onder de foto

Mariska Slappendel van wijkpunt Weimar.

Een sociaal voedselsysteem

Via de website van Rechtstreex bestel je eenvoudig al jouw boodschappen los of in een abonnement. Van groente, vlees en zuivel tot kant-en-klaar pakketten. Het assortiment varieert: ‘normaal’, biologisch, biodynamisch en ecologisch.

Bovendien is er een handige receptenpagina en kun je op de website lezen over alle boeren en makers. Heb je online besteld? Dan kun je het twee dagen later in alle rust ophalen bij een afhaalpunt, of laten bezorgen.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rechtstreex. Meer over Rechtstreex ontdekken?

adv.