Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Laat je niet neppen: Zo herken je Nieuwe Haring

Door Joyce Hoogland 18 juni 2019

Lekker hoor die Nieuwe Haring! Het seizoen van de Hollandse Nieuwe is in volle gang, maar zijn de oude haringen wel allemaal op? Of verkopen sommige visboeren stiekem de oude, onder de naam Hollandse Nieuwe? Met deze tips laat jij je niet neppen.

Met een oude haring is natuurlijk niks mis, maar als je een Hollandse Nieuwe besteld wil je natuurlijk zeker weten dat je een haring van dit seizoen hebt. Want die nieuwe vangst is toch wat duurder en we willen allemaal waar voor onze centen.

Kenmerken

Ten eerste denken wij dat de meeste vishandelaren echt niet de oude onder de naam van de nieuwe verkopen. Maar toch leuk om te weten wat het verschil is 😉

Wij kregen van diverse vishandelaren de tip om op de kleur te letten. De Nieuwe Haring is namelijk aan de binnenkant lichter dan de oude haring, heeft een frisse roze kleur, en de buitenkant is zilver. Ook glanzen deze haringen. De oude haringen zijn donkerder omdat ze al een heel jaar in de vrieskist liggen.

Als je een beetje ervaring hebt met haring happen proef je gelijk of het nieuwe of oude is. De nieuwe is namelijk veel zilter en frisser van smaak en ook zijn ze vetter.  Oude haring kan nog wel eens een slappe smaak hebben en daarom doen we er vaak een uitje bij.

Waar gaat de oude haring heen?

Maar als we die oude haring dan dus niet meer kopen wanneer de Hollandse Nieuwe er is, wat gebeurt er dan met al die visjes? Nieuwe Haring is echt een Hollands ding, de landen om ons heen maken zich daar minder druk om. Veel van de overgeblevenen oude haring gaat daarom naar Duitsland.

Lees ook:

Haringkade, foto Google

Daarom heet deze straat de Haringkade

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

Video: Dit is hoe je haring eet volgens Hagenezen

Vanaf vandaag vind je 'm bij de viskraam; de nieuwe Hollandse haring. Lekker met een uitje, in stukj...

Wow! Het eerste vaatje haring is voor bijna een ton verkocht

Wat was het spannend, vanmiddag in de Scheveningse Visafslag. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wer...

Lekkâh, bij Bram Ladage kun je een patatje scoren voor 1 euro

Vorige week kregen heel veel middelbare scholieren te horen of zij geslaagd zijn. Een prachtige pres...

Meer over

Eten & drinken

adv.