Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Is het einde van restaurant Soeboer in zicht? Dit is er aan de hand:

Door Joyce Hoogland 13 februari 2019

Wij zaten vanochtend in de Haagse rechtbank. De eigenaar van restaurant Soeboer en de gemeente zaten daar tegenover elkaar om te spreken over een belangrijke kwestie, namelijk of een vestiging van Soeboer moet sluiten. Dan verliezen veel mensen hun baan én moeten ook een aantal grote papegaaien inslapen. 

Wat is er nou precies aan de hand?

Elke inwoner van Den Haag kent het Indonesisch restaurant Soeboer wel, Mark Rutte is één van de vaste klanten. Er is een vestiging aan de Brouwersgracht, sinds kort aan de Lange Poten en bij station Moerwijk.

Over dat laatste restaurant is al jaren gedoe. Brigitte Pols, de eigenaar van Soeboer, huurt het pand sinds 2014 van de gemeente Den Haag. Vervolgens is er een aanbouw geplaatst voor een afhaalgedeelte, alleen was daar geen vergunning voor aangevraagd. Ook is er een open volière voor grote, mooie papegaaien geplaatst.

Volgens de advocaat wist Brigitte helemaal niet dat daar vergunningen voor nodig waren en zij wilde het dan ook goedmaken met de gemeente. Brigitte probeerde oplossingen te vinden, waar de gemeente ook gehoor naar leek te hebben. Er werd veel gesproken, maar uiteindelijk werden alle ideeën weggewuifd. Brigitte stelde zelfs voor alle bouwsels weg te halen, maar ook dat was niet de oplossing.

Klaar ermee

De gemeente is helemaal klaar met de huurder. Brigitte Pols heeft zich volgens hen niet aan de afspraken gehouden en de gemeente wil dat het restaurant vertrekt. Maar de eigenaar van Soeboer heeft nog hoop en wilde graag samen met de architect naar de mogelijkheden kijken. Om dat gesprek af te dwingen is er een kort geding gestart.

Vandaag heeft de gemeente in de rechtbank meerdere keren laten weten geen vertrouwen te hebben in de huurder. De rechter vroeg zich af waarom de gemeente zo stug is. Is er dan echt geen kiertje om nog tot een oplossing te komen? Als Soeboer weg moet, verliezen veel mensen hun baan. Ook is er de kans dat de ondernemer failliet gaat en alle restaurants moeten sluiten.

Daarbij moeten de dan de prachtige papegaaien laten inslapen. Deze kunnen namelijk niet verhuisd worden. De rechter hoopt dat de partijen er toch samen uitkomen en adviseert dan ook beide partijen om samen een bak koffie te drinken. De rechter doet op 27 februari uitspraak.

Lees ook:

Dat is fijn voor Mark Rutte: Soeboer opent nieuwe vestiging aan de Lange Poten

Mark Rutte is één van de trouwste klanten van Indonesisch restaurant Soeboer. De minister-president ...


Meer over Soeboer Garden ontdekken?

Soeboer Garden

restaurants en horeca

Geopend16:00 - 21:00

Assumburgweg 2, Den Haag

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.