Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo leuk! Wij mochten binnenkijken bij de Hof van Wouw

Door Allan Vos 11 juli 2018

Midden in het centrum van Den Haag ligt, achter een grote gesloten poort, de Hof van Wouw. Dit verborgen hofje werd in 1647 gesticht door Cornelia van Wouw met als doel huisvesting van ‘minvermogende vrouwen van protestants-christelijke huize’. Een hele mond vol, maar het doel is eigenlijk, nu in 2018, weinig veranderd. In de 14 huizen op het hofje wonen enkel alleenstaande dames van 50 jaar of ouder. En wij mochten er een kijkje nemen.

Pagina 1/14
⟵ swipe swipe ⟶

De poort aan de binnenkant van Lange Beestenmarkt 49-85 zit potdicht voor bezoekers. De enige die vandaag welkom zijn, zijn de vijftien bezoekers en wij.

Nou ja, dat is niet helemaal waar, want je kunt de ontvangstruimte en de tuinkamer ook afhuren voor een evenement. Denk je eens in: hier trouwen!

Zoals je ziet is ook de tuin van het hofje al omgeven met muren met in het midden een prachtige duiventil. De tuin wordt door vrijwilligers en een paar bewoners van de Hof van Wouw bijgehouden, vandaar dat het er zo prachtig uitziet.

De oranjeboompjes in de tuin staan in potten die makkelijk verplaatsbaar zijn waardoor ze in de winter veilig in deze prachtige kas worden verzorgd. 

Ontzettend leuk is ook dit hoekhuisje. Het is het enige huisje in de tuin dat niet vast bewoond is, maar -hoe leuk- wordt verhuurd als bed and breakfast! Voor ongeveer honderd euro mag je hier een nachtje slapen.

Via een klein gangetje komen we in het daadwerkelijke hofje. Een prachtig onderhouden vierkante hof met rode deurtjes.

In het midden van het hofje staat een eeuwenoude waterpomp met een geschilderde zwaan.

Ook hier vind je lekkere verse vruchten aan de bomen. Er zijn in het hofje peren, sinaasappels, citroenen en nog veel meer te vinden.

Bij het zien van deze groene en verborgen oase van rust, snappen wij wel dat je hier je ‘ouwe dag’ wilt slijten. Het fijne is dat iedereen elkaar hier kent en klaar staat om elkaar te helpen. Zoals dat in 1647 al de bedoeling was.

In de hoek is het enige woninkje dat hoger is dan de rest. Op de begane grond vind je ‘de Regentenkamer’, een kleine ruimte die nog ingericht is als de tijd van toen, waar je onder andere meer kunt zien over de oprichtster van het hofje Cornelia van Wouw.

Binnenkort zullen we je meenemen naar de binnenkant van de woningen, maar het zicht vanuit de woonkamer van een van de huisjes is fantastisch. Logisch dat dames soms jaren op de wachtlijst staan om een van deze 15 huurhuizen te bemachtigen.   

Mevrouw Kamerlingh Onnes was zo vriendelijk ons rond te leiden in de Hof van Wouw. Het bijzondere is dat ze dit met liefde doet en zelfs familie is van de oprichtster. Ze is de 13e of 14e generatie in het geslacht van Wouw.

Een bijzondere plakkaat met gouden letters hangt aan de roodstenen muur ter nagedachtenis aan de grote verbouwing van het hofje.

Wil jij ook een keer binnenkijken bij de Hof van Wouw. Dat kan! Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september is de tuin en het hofje zelf gratis toegankelijk. Ook kun je een rondleiding krijgen, op afspraak, wanneer je met minimaal 15 personen langskomt.


Meer over Hof van Wouw ontdekken?

Hof van Wouw bezienswaardigheden

Lange Beestenmarkt 49-85, Den Haag

Bekijk meer:bezienswaardigheden
Pagina 1/14
⟵ swipe swipe ⟶

adv.