Wow! Deze gigantische vleeseter is terug bij het Museon

Door Joyce Hoogland 15 april 2019

Weet je nog dat je als kind met open mond stond te kijken naar de dinosaurus in het Museon? Het skelet van het 150 miljoen jaar oude beest is een tijdje weggeweest uit het museum, maar is nu gelukkig weer terug.

Het gaat hier om een Allosaurus . Deze waren zo’n 8,5 meter lang en wogen meer dan 1,5 ton. Deze dino lijkt op zijn neef de T-Rex, alleen had de Allosaurus wél sterke voorpoten.

Fossiel

Het fossiel is in de jaren ’90 opgegraven op de grens van Utah en Wyoming in de Verenigde Staten. Het opgraven en het prepareren was een enorm karwei. Het harde zandsteen was nauwelijks te onderscheiden van het bot. Het skelet was niet helemaal compleet, voor de ontbrekende delen zoals een deel van de onderkaak zijn afgietsels gemaakt.

Vervolgens zijn de botten op speciaal kunsttransport naar Nederland vervoerd. Een paar jaar geleden was er in het Museon een nieuwe tentoonstelling en de bovenverdieping werd heringericht, waardoor er geen plek was voor de dino.

“Maar wij vonden dit moeilijk, omdat de dinosaurus een icoon van het Museon was geworden. Daarom zijn we verheugd dat het nu toch weer mogelijk is het prachtige object aan het publiek te tonen, de enige echte Haagse dino!”, aldus een woordvoerder van het Museon.Meer over Museon ontdekken?

Museon

musea

Nu gesloten11:00 - 17:00

Stadhouderslaan 37, Den Haag

Bekijk meer:musea

adv.