Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wil je alles weten over het slavernijverleden van Den Haag? Doe deze tour door de stad

Door Lizette Bremer 19 juli 2020

De zwarte pieten-discussie, Black Lives Matter, racisme: het is allemaal volop in het nieuws. Wat weten we eigenlijk af van het Haagse slavernijverleden? En wat was de rol van onze stad bij de afschaffing ervan? Daarover kun je alles leren tijdens een gave tour door de stad, georganiseerd door Valika Smeulders. 

Heb je wel eens gehoord van Elisabeth Samson? Dat was een zogenaamde ‘vrijgemaakte slavin’, en ze kwam in de achttiende eeuw naar Den Haag om voor vrouwenrechten te knokken. Dat noemen wij nog eens girlpower!

Koloniale tours

Valika Smeulders van Pasado Presente weet alles over deze powervrouw, en nog veel meer. Zij organiseert verschillende tours door de stad, die je langs de belangrijkste plekken voert waar slavernij een rol speelde. Je leert tegelijkertijd veel over het koloniale verleden van Den Haag.

Tekst gaat door onder de video

In deze YouTube-video vertelt Valika Smeulders over de rol van vrouwen in de slavernij

Koloniaal verleden

De tours leiden onder andere langs het Noordeinde, het Lange Voorhout en het Plein. Je kunt kiezen uit verschillende thema’s bij de tours, maar volgens Valika is de koloniale tour het populairst. Natuurlijk leer je daar ook meer over Elisabeth Samson. “Den Haag heeft een rijk koloniaal verleden, en dus ook een grote link met slavernij”, vertelt ze. De slaven die naar Den Haag werden gebracht kwamen uit alle windstreken: van het Caribisch gebied tot Afrika.

De tours duren zo’n anderhalf uur en kun je doen vanaf €10,00 per persoon en zijn meestal te voet. Kijk voor alle tours, informatie en prijzen op de website van Pasado Presente.

Lees ook:

Goeie ouwe tijd: in deze discotheken in Den Haag gingen we vroeger los

De Danzig, één van de laatste plekken in Den Haag waar je tot laat kon dansen, verdwijnt binnenkort ...

Daarom hangt er een Javaanse schone aan deze Haagse gevel

Zoveel prachtigs te zien in Den Haag, waar we vaak gewoon voorbijlopen. Zonde! Want er zit vaak een ...

Een bruin café en een wit café: Lees hier wat het betekent

In de boekenkast van mijn vader vond ik, onder het stof, een  Haags kroegenboek uit 1985. In de inde...

adv.